Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots tidigare nej – det kan bli förskola

Tidigare ratad renovering av tänkbar förskola kan komma att ersätta nybygge.

Såväl personal som politiker verkar vara på det klara med att säga upp avtalet för villan i Rolfhamre som i dag är Tallåsens förskola. Eftersom kontraktet löper till och med juni 2015 måste kommunen säga upp det före september i år om den vill lämna villan.

Väl medvetna om uppsägningstiderna tog politikerna i utbildningsnämnden i juni i fjol beslut om att skaffa nya lokaler nära skolan i Tallåsen för att bland annat nå samordningsvinster.

Med röstsiffrorna 6-3 blev det majoritet för att bygga nytt vid skolan och inte köpa och bygga om Edegården som kommunen då hyrde av Ljusdal-Ramsjö församling för att lösa lokalbehoven för pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare).

Den 30 september i fjol flyttade barnomsorgen ur Edegården.

Marit Holmstrand (S), ordförande i kyrkorådet i Ljusdal-Ramsjö, vill i en skrivelse till kommunchefen Claes Rydberg veta hur kommunen resonerar i dag.

– Vad jag förstår finns det en seriös spekulant som vill ha långtidskontrakt med kommunen för uthyrning till barnomsorgen. Kyrkan har inte budget för fastigheten, så nu tickar det varje dag ut pengar som inte finns, skriver Marit Holmstrand.

– Eftersom även pedagogiska omsorgen behöver lokaler är väl Edegården passande för barnomsorgen, säger Marit Holmstrand till tidningen.

Enligt utbildningsnämndens vice ordförande Torsten Hellström (M) kan utbildningsnämnden komma att ändra sitt beslut om nybygge och välja Edegården.

– Det verkar inte finnas pengar för nybygge. Men för att nämnden ska pröva hyra av Edegården måste det till ett riktigt erbjudande, säger Torsten Hellström.

Utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S) anser att det inte finns laglig grund att för en enskild spekulant lova någon kommunal garanti i samband med ägarbyte för Edegården.

– Den som har planer för Edegården bör höra av sig till vår fastighetsenhet så att det blir riktigt. Men det brådskar. För ärendet om nybygge vid skolan i Tallåsen är på väg upp i kommunstyrelsens allmänna utskott, säger Malin Ängerå som anser att båda alternativen kan vara bra.

Även Ann Lindgren, förskolechef för Tallåsenområdet, är positiv.

– Vi har 22 barn i Rolfhamre nu och det är i mesta laget. Byggs Edegården om kan den ha åtminstone 25 förskolebarn och dessutom ta emot pedagogiska omsorgen, säger Ann Lindgren.