Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots polisanmälan: Bosse Hedin beviljas strandskyddsdispens på fastighet i Seko-härvan

I somras polisanmälde kommunen Bosse Hedin när det kom fram att han utfört flera åtgärder utan vare sig bygglov eller strandskyddsdispens på fastigheten Vikarudden, som kopplas till Seko-affären.
Nu är förundersökningen nedlagt och Bosse Hedin har beviljats strandskyddsdispens av kommunen.

– Vi gjorde bedömningen att det går att bevilja en dispens en bit upp enligt lagar och regler som finns, säger Simon Rosell, bygglovhandläggare på kommunen.

I slutet av juli avslöjade tidningen att Bosse Hedins fastighet Vikarudden norr om Ljusdal kunde kopplas till Seko-affären och att en bastu, badtunna, grillkåta och brygga samt hårdgjord yta hade byggts utan bygglov eller strandskyddsdispens.

Läs också: Sjönära fritidsanläggning kopplas till Seko-härvan

Efter vårt avslöjande anmälde kommunen det hela till polisen.

Läs också: Avskedade Seko-ombudsmannen anmäls för miljöbrott

Men enligt ett meddelande till kommunen har åklagaren nu lagt ner förundersökningen eftersom det "inte går att stödja att fastighetsägaren handlat med en oaktsamhet som uppnår straffbar nivå".

Under sommaren har Bosse Hedin ansökt om strandskyddsdispens och bygglov i efterskott. Nu har kommunen beviljat strandskyddsdispens och grundar det i undantaget i miljöbalken om mark som tagits i anspråk sedan tidigare.

– När vi har undersökt de ekonomiska kartorna från 1957 så syns det att fastigheten har sträckt sig ända ner till vattnet redan då. Det var innan strandskyddsbestämmelserna trädde i kraft, vilket gör att vi drar slutsatsen att marken har varit i anspråkstagen så pass länge, säger Simon Rosell.

Läs också: Seko stämmer fritidsförening på 14 miljoner: "En sorglig historia"

Men närmast vattnet ska det finnas en fri passage och möjlighet för allmänheten att utnyttja allemansrätten. Det troliga är därför att bastu, badtunna och grillkåtan måste flyttas. Något bygglov är ännu inte beviljat, och där pågår diskussion kring var byggnaderna ska placeras, enligt Simon Rosell.

– Vi försöker hitta en lösning som gynnar bägge parter där han eventuellt kan använda vissa byggnader.

Läs också:

Ny utredning: Han har lagt beslag på Volvo och kontanter från Seko-klubben

Nu stäms Bosse Hedin personligen för kontantuttag och bilaffärer

Även bryggan får Bosse Hedin strandskyddsdispens för, grundat på ett undantag i miljöbalken som gäller åtgärder som för sin funktion måste ligga i vattnet.

– Och det måste en brygga. Men den ligger utanför tomtplatsangränsningen, vilket innebär att allemansrätten ger folk rätt att använda bryggan.

Läs också: Så försvann Seko-miljonerna – se besluten genom åren

När det gäller den hårdgjorda ytan som har använts till husvagnsuppställning ligger den utanför sammanhållande bebyggelse. Där har man större möjligheter att bygga utan bygglov, berättar Simon Rosell.

– Vi har undersökt det och det ligger så pass långt från vattnet och det var åtgärder som är lagligt utförda. Sedan kanske man inte får bedriva camping där. Man måste titta på vad användningen blir vid tillsyn senare.

Är det så att man kan göra lite som man vill bara man skickar ett brev till er när någon upptäcker det?

– Nej, det får vi titta på i varje enskilt fall. Nu råkade det vara lämpligt på den här platsen. I den bedömning vi gör i strandskyddsärendet här måste vi bortse från att det redan står byggnader där. Det blir en ren bedömning om det går att bevilja dispens där man vill ha grejerna.

Läs också: Åklagaren misstänker brott i Seko-härvan

Strandskyddsärendet har skickats till länsstyrelsen, som har tre veckor på sig att överpröva kommunens bedömning.

– Då får vi se om de delar vår uppfattning.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"