Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror inte storfinanser tar till vara lokala intressen

Svar till Åke Söderlund (24/4). Jag är lite konfunderad över de olika prisuppgifter som uppges angående kostnaden för Nuon-affären. Det är ju inte direkt några småslantar vi talar om utan skillnaden mellan 89 miljarder – som Åke Söderlund uppger – visavi 97 som jag fastnat vid är stor. Jag bygger min uppfattning på SvD:s två ekonomijournalisters – Jacob Bursell och Andreas Cervenka – granskning av Nuon-affären som till och med ledde fram till att deras arbete nominerades till Guldspaden i klassen Större dagstidning. Följande står i deras rapport av den 25 april 2013:

"Trots den ogynnsamma marknadsutvecklingen måste Vattenfall slutbetala Nuon-affären under flera år. Av priset på totalt 97 miljarder kronor betalade Vattenfall hälften 2009 och fick då 49 procent av aktierna i Nuon, men samtidigt kontroll över bolaget. En andra delbetalning gjordes i juli 2011, då ytterligare 15 procent av aktierna förvärvades."

Söderlunds uppfattning delas av DN:s huvudledare: Att ett köp för 90 miljarder kronor… (19/4-14)

Just när affären gjordes beskrivs den på följande sätt i Dagens Industri: Statliga energijätten Vattenfall och nederländska Nuon går samman i en affär värd 8,5 miljarder euro, motsvarande 95 miljarder kronor. Det är den största affären hittills inom svenskt näringsliv. (23/2 2009)

Ett enkelt svar på detta kanske är att sista delbetalningen nog görs först 2015 och att dess storlek då beror på vad aktien står i. Först därefter kan den exakta köpesumman fastslås.

Nu är det ju inte storleksfrågan angående köpesumman som är min tes – utan bristen på regeringsfähighet hos regeringen Reinfeldt.

Åke för då över resonemanget på Ljusdal Energis intresse av att vara delägare av alla elnät i kommunen. Tror man att internationella storfinansen bättre tar till vara kommuninvånarnas intresse än lokalt och regionalt förankrade bolag så respekterar jag den uppfattningen – men jag vare sig delar den eller ligger lågt inför storfinansens intresse.

Örjan Fridner (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel