Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tron på Gud kan dock testas”

”Gud skapade människan till sin avbild” citerar Lennart Gunhamre ur Bibeln (13/5). Han konstaterar också att människan är föränderlig. Så långt är vi eniga. Men han menar också att man inte kan skilja på sak och person. Hur gör då Gud? Skiljer inte Gud på åsikter, handlingar och person? Jo, om man inte bara räknar med kropp och förstånd utan även känsla och vilja.

”Det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill det gör jag” klagade Paulus (Rom. kap. 7 v. 19). Detta sa han långt efter det att han själv blivit kristen och som sådan gjort oerhört mycket gott – från att tidigare tvärtom ha ”rasat av mordlust mot de kristna”. (Apg.kap.9,v.1) Genom omvändelsen hade han också fått självkännedom om sin splittrade natur på grund av djävulens inflytande. Även Jesus skilde på sak och person, vilket framgår av hans många möten med människor

Gud skiljer nog framför allt på vad människan (med sin vilja, känslor, åsikter och handlingar) är just nu och vad hens framtid kan bli, genom tron på Jesu försoning för vår synd. Motsatsen är att förbli Guds motståndare, antingen så att man tror sig av egen förmåga kunna bli rättfärdig alternativt så att man skadar sina medmänniskor.

Den religiöst mytomspunna själen talar Gunhamre om i förbigående. Många menar att både Gud och djävulen är fantasier, såväl som den andliga människan. Tron på Gud kan dock testas, om man vill (Joh. kap. 7, v.16-17). Det kräver visserligen tid.

Kjell Norlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel