Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Trodde det var ett Nigeria-brev"

– Som lärare får man ju inte priser, det finns inte, säger Kicki Söderberg Brodin.

Men nu händer det – hon belönas av Kungliga Vitterhetsakademien.

Det kom ett brev på posten. Kicki Söderberg Brodin trodde inte sina ögon när hon läste att hon tilldelats ett pris på 50 000 kronor för sitt framgångsrika arbete.

– Jag trodde det var ett Nigeria-brev, de ville ha mitt kontonummer och det lämnar jag ju inte ut, jag tänkte att det här slänger jag. Jag googlade på deras hemsida och där såg jag bilder på kungen, så jag tänkte att det här måste ju vara sant. Men jag var tvungen att ringa upp och dubbelkolla.

På den annars strikta Kungliga Vitterhetsakademien skrattade personalen så att de vek sig, men övertygade Kicki om att priset "för berömvärd lärargärning inom skolväsendet" är på riktigt.

– Man får ju ingen positiv feedback, eller i bästa fall från eleverna. Det här är fantastiskt roligt. Jag är fortfarande i chock, men nu börjar det sjunka in.

Hon visste inte om att priset ens existerade. Nomineringen har gjorts av en tidigare kollega, Leif Jarlén, genom Föreningen för lärare i samhällskunskap. Kicki arbetade tillsammans med honom på Skolverket när de skrev den förra kursplanen.

Sedan 1996 jobbar Kicki på Katedralskolan i Skara, som koordinator på IB-programmet och psykologilärare. Hon bor i Lidköping.

Det är endast vart tredje år som det är möjligt att nominera samhällslärare, men trots rariteten är hon blygsam vid tanken på varför hon får priset.

– Det är inte det att jag är bäst i Sverige, men man vill lyfta fram någon bra av alla de som finns.

– Jag tror jag är bra på att fånga upp det som händer i klassrummet, en kommentar eller något vi ser utanför fönstret, och väva in i det vi jobbar med. Nyckeln är att jag kan konkritisera för eleverna det som kan vara ganska abstrakt i kursplanen, så att de kan relatera det till sina liv.

Kicki kommer från en lärarsläkt; föräldrarna är lärare och faster, farbror, farfar och farmor jobbade också som det, plus att hon räknar rektorn på Hälsingegymnasiet, Roger Wallgren, som sin extra lillebror.

– Många av dem är avlidna, men där finns det en stor förståelse för vad det här priset betyder. Just de gratulationerna betyder lite extra.

Priset delas ut vid en sammankomst den 20 mars i Riddarhuset. Efter ceremonin blir det middag i Eric Ericsonhallen. Klädkoden är frack. Kicki säger att hon måste handla något nytt att ha på sig.

– Jag har inget som man kan ha. Jag har snart sportlov så då ska jag ut och handla. Det blir en rosa eller lila långklänning, det är väl självklart att man har rosa eller lila när man ska vara fin.