Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trier starkt ifrågasatt i Cannes

Lars von Trier mötte både burop, applåder och starkt kritiska frågor under presskonferensen för "Antichrist" i Cannes.

Den danske regissören Lars von Trier kan fortfarande provocera. "Antichrist" innehåller scener med tortyr och könsstympning och både pressvisningen och presskonferensen möttes av såväl applåder som burop.
För första gången under årets Cannesfestival var stämningen elektrisk i presskonferenslokalen och von Trier utsattes för en skur av kritiska frågor, främst från en engelsk journalist: "Förklara och rättfärdiga hur du kunde göra en sådan film!"
- Jag måste inte rättfärdiga någonting.


- Jag kan inte.


- Jag gör filmer för att jag gillar det.


- Ja. Det är en konstig fråga. Som jag ser det är ni mina gäster, inte tvärtom.
Under presskonferensen såg den gamle provokatören von Trier trött och närmast sorgsen ut, inte olik en Buddha bakom halvslutna ögon. Hans händer skakade där han satt på podiet mellan sina skådespelare Charlotte Gainsbourg och Willem Defoe. Men fortfarande har han kvar sina legendariska, humoristiska oneliners.
- Jag har inget val när jag gör mina filmer. Det ligger i Guds hand. Och jag är världens bäste regissör, men jag är inte säker på att han är världens bästa Gud.