Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trettio skolbarn i Långmor

En varm och strålande sommarsol lyste över Långmors skola i lördags, och på skolgården samlades runt 30 skolbarn, uppklädda, glada och färdiga för fest. Fröken Alice Björklund var också där, i den skola hon kom till som nybakad lärare, då hon var 20 år gammal.

Men det var inte skolavslutning det handlade om i lördags, det var återträff över klassgränserna för Långmors och Björsarvs skolor. Det var den första någonsin, och det var runt 30 gamla elever, med makar och makor, som hörsammade inbjudan till den första skolträffen någonsin.

De kom för att betrakta och begrunda, barndomens tillfällighet och tidens flykt. Skolan i Björsarv var i bruk mellan 1934 och 1953. Långmors skola byggdes år 1900, och år 1955 lämnade de sista eleverna skolan, berättade Paavo Pasanen, som hållit i trådarna för återsamlingen.

Långmors skola har inte förändrats mycket efter 1955, trots att den numera är bostad. Känslan av ålderdomligt skolhus finns kvar: trappen, de höga fönstren på gaveln, gårdsplanen.

Skolfröken Alice Björklund fick ett gott år i Långmor, och blev kvar som lärare i närbelägna skolor fram till pensioneringen för några år sedan. De goda minnena delar hon med många av eleverna. I skolsalen kom bilderna och episoderna tillbaka.

– Där stod katedern... där satt jag... och därute var barnbespisningen.

I barnbespisningen var det hemlagad mat, och den var god, enligt samstämmiga uppgifter från eleverna. Personalen såg till att barnen åt och blev mätta. "Tant Beda" serverade maten i en barack som stod på gården bakom skolan. I Långmor blev det skolmat tidigt, redan 1947, berättade Sverker Thyr, som började första klass året före.

– Då fick vi ha matsäck med. Men när jag började tvåan var det skolmat. Å, vilken god mat vi fick! Jag gick ettan och tvåan här, sedan blev det Stråsjö. Men farsan köpte skolan här när den blev nedlagd, så då bodde vi här, sade Sverker Thyr.

Under skolträffen blandades årskurserna friskt, från de yngsta till betydligt äldre. Äldst i gänget var Märta Hedman från Iggesund, numera 96 år gammal. Några av de äldre eleverna berättade om skolgång varannan dag, andra årskullar gick varje dag. Somliga gick i samma skola under alla år, andra kom till nya ställen när småskolan var över.

Efter besöken vid de gamla skolorna blev det fest i Brännås, en stor fest med många gäster, och alla minnen fick vakna för en dag, och kännas igen. Och bli bekräftade, och pratade om med andra som sade att ja så var det, jag minns det som om det var i går!