Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trenden pekar svagt uppåt

Knappt hälften av de som gör en anmälan till Patientskadeförsäkringen blir beviljade ersättning.

Enligt Patientskadelagen kan man få ersättning för skador som sker vid behandling och som . Orsaken kan vara fel på vårdutrustning, fel diagnos, fel ordination av läkemedel, att man drabbats av ett olycksfall eller en infektion i samband med vården.

Under förra året anmäldes 10 000 skador till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF. Jämfört med året innan var det en ökning med 2,7 procent och därmed fortsätter den svaga trenden uppåt.

I Gävleborg har antalet anmälningar sedan 2002 varierat mellan 300 och 350. Tre av fyra handlar om sådant som har skett på något av landstingets sjukhus. I var tionde fall är det primärvården som anmäls och ungefär lika ofta tandvården.

Totalt i landet har 44 procent av anmälningarna 2002–2008 beviljats. Anmälningarna från Gävleborg beviljas nästan lika ofta.

En genomsnittlig ersättning är 20 000 kronor. Fel begångna på ortopeden eller på en kvinnoklinik står tillsammans för nästan halva kostnaden.