Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trenden nedåt för niornas betyg

Fler niondeklassare går ut med godkända betyg i alla ämnen. Men Hudiksvalls kommun får inte ut resultat av undervisningen i nivå med skolans resurser.

Det talas mycket om kvaliteten i skolan och det går att se förbättringar i Hudiksvalls skolor. Exempelvis var det fler niondeklassare som klarade godkänt i engelska förra läsåret än året innan. Det är också positivt att allt färre elever misslyckas i sina studier och går ut med godkända betyg i alla sina ämnen.

Iggesundsskolan och Njutångers skolor är exempel på framgångsrika skolor där elevernas betyg är högre än riksgenomsnittet. Lägger vi till Enångers, Forsas, Näsvikens samt Friggesunds skola får vi en lista på skolor som lyckas bättre än genomsnittliga svenska skolor med att göra sina niondeklassare behöriga för gymnasiestudier.

Tyvärr ser inte helhetsbilden ut så. Av hundra grundskoleelever i Hudiksvalls kommun är det 13 elever som inte blir behöriga att söka till gymnasiet. Andelen obehöriga elever har inte förändrats de senaste åren visar kommunens kvalitetsredovisning.

Nya jämförande siffror för utbildningsresultat placerar Hudiksvalls kommuns grundskolor i ett nationellt bottenskikt.

Hudiksvalls kommuns svaga resultat är anmärkningsvärt för kommun lägger litet mer än genomsnittliga resurser på grundskolan. Under de senaste åren har lärartätheten ökat och ligger över genomsnittskommunen.