Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tremiljoners-satsning

Nefab i Runemo har satsat tre miljoner kronor i ett modernt förpackningslabb. Där kan man testa emballage genom att utsätta dem för påfrestningar av olika slag.

Den mest spektakulära stationen är nog den där man testar hur stöttålig till exempel en transportlåda är.

Lådan placeras på en vagn på hjul. Man kan ställa in fallhöjden och när den inställningen är klar kan stålkonstruktionen höjas, så man får ett lutande plan. Vagnen med lådan dras med hjälp av en vajer upp till önskat läge och släpps sedan, så den far tillbaka och landar mot en vägg med en hård och ljudlig smäll.

På så sätt kan man se hur bra lådan klarar sidostötar, rangerstötar, under järnvägstransporter.

Vd och produktionsdirektör Hans Persson och produktchef Pontus Eding konstaterar att man nu på plats kan testa en ny förpackningsidé, nästan direkt när den kommer från rit- och konstruktionsbordet.

Man kan även ta emot kunder som får möjlighet att följa de tester som förpackningarna utsätts för. I snitt har man fyra-fem sådana besök per månad.

Nefab kan också utföra de internationella och standardiserade test-program som finns, exempelvis ISTA. Detta underlättar kommunikationen med kunderna.

Det nya förpackningslabbets dyraste investering är vibrationsbordet, som väger 18 ton. Här kan man se hur en förpackning påverkas av långa transporter med lastbil. Just denna dag gäller kollen en fingerad transport på 1 500 kilometer och som pågår under tre timmar.

I dag finns kapacitet i labbet att även åta sig testuppdrag åt andra företag, konstaterar Hans Persson och Pontus Eding.