Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredjeplats i Teknikåttan

Regionfinalen är avgjord och eleverna på Norrtullskolan åker hem som tredjepristagare.

Det blir inte klass 8 D från Norrtullskolan som åker till Teknikåttans riksfinal. Men lärare och elever åkte ändå hem glada och nöjda efter en tuff och inspirerande tävling.

– 8 D var jätteduktiga och gjorde riktigt bra ifrån sig! De är så ansvarsfulla, mogna, logiska och metodiska. Ingen klass har kommit så här långt i Söderhamn tidigare. Jag är så euforisk! säger Marita Tillander, lärare i matte och NO som var med eleverna under tävlingen.

Av 154 klasser från 51 skolor hade sex gått till final. 8 D från Norrtullsskolan tävlade mot tre Faluklasser, en klass från Avesta och en från Ludvika. Regionfinalen hölls i Borlänge.

Det blev tuffa tävlingar. Alla klasserna hade på hemmaplan byggt varsin båt, bil och flygplan, drivna med gummiband. Design, funktion och kreativitet belönades. Dessutom svarade eleverna på kluriga kunskapsfrågor om naturvetenskap, teknik och matematik och hade skrivit i en blogg.

Regionfinalen arrangeras av Högskolan Dalarna, där Teknikåttan startade 1995. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik för elever i åttan, stimulera fantasin, kreativiteten och uppfinningsförmågan.

I Gävle-Dalaregionen vann 8 C på Hälsinggårdsskolan i Falun första priset med 26 poäng. Norrtullseleverna kammade hem 19 poäng och får med sig 2 500 kronor i vinstpengar.

– Eleverna tyckte att det var roligt, de var helt slut när vi åkte hem. Det är klart att de var lite missnöjda över en tredjeplats, men jag hoppas de tar med sig känslan att tro på sig själv och att våga ta fram kreativiteten. De har fått lära sig enormt mycket! Jag har också fått nya idéer och insikter jag kan använda i pedagogiken, säger Marita Tillander.

Totalt medverkade runt 2 000 elever under torsdagen i regionfinaler runt om i Sverige. Riksfinalen avgörs på Karlstad universitet 22 maj.