Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tredje gången gillt i politiken

/
  • Bo Lindkvist trivs med atmosfären i hamnen och vill verka för att få fler turister till Hudiksvall.

Bo Lindkvists morfar var pionjär i arbetarrörelsen i Sörmland. Själv blev han moderat, nydemokrat och numera sverigedemokrat - med ambitionen att föra partiet in i kommunfullmäktige i Hudiksvall.

Annons

Han möter upp i småbåtshamnen i Hudiksvall. Han har ingen egen båt vid bryggan, men han tycker om miljön.

- Det är en plats där människor möts. Precis som en campingplats. Man stannar några dagar, umgås och åker vidare, säger Bo Lindkvist, som själv drev Engesbergs camping i Gävle några år på 90-talet.

Han är ny i Hudik-politiken, men årets valrörelse är långt ifrån hans första.

Det började på 1970-talet i Gävle när han tyckte att socialdemokraterna hade styrt kommunen för länge. Han valde moderaterna för att de var tydligt alternativ, och snart hade han flera politiska poster.

- Jag fick mycket kontakter runtomkring. Jag är en social person som tycker om mina medmänniskor. Då var man ju hungrig och ville gå vidare, men då sade de att ha inte så bråttom, det finns andra som ska gå före.

Han lämnade moderaterna efter ett tiotal år och tog en paus från politiken till dess att Ny Demokrati dök upp 1991.

- De var en frisk fläkt. Moderaterna hade stagnerat, det var gamla uvar som satt och bestämde allt.

Bo Lindkvist var med om att bygga upp Ny Demokrati i Gävleborgs län, men efter katastrofvalet 1994 lämnade han återigen politiken.

Sedan dess har han också lämnat Gävle och flyttat till Svågadalen. Där har han sina rötter på fädernet: Pappan var född i Norrlia och gick i skola i Brännås.

Det färska engagemanget i Sverigedemokraterna ser han som "kanske sista chansen att göra något innan jag blir gaggig".

- Jag vill att de ska kunna säga om mig att Bosse han gjorde så och så, men han såg till att det blev lagad mat på äldreboendena och att de fick gå ut en gång om dagen.

Att han valde sverigedemokraterna beror framför allt på kriminaliteten, säger han. Gränskontrollerna borde återinföras, polisen borde få mer resurser och det borde finnas närpolis i Delsbo.

Flykting- och invandringspolitiken engagerar också.

- Självklart ska vi ta emot kvotflyktingar men anhöriginvandringen ska stoppas direkt. Den kostar skjortan också. Jag tror inte att gemene man vill stå för kostnaderna när man samtidigt drar in på så mycket annat.

Bo Lindkvist säger att partiet har ett förflutet som "inte är så fläckfritt", men hävdar att det inte är främlingsfientligt i dag.

Själv kallar han sig världsmedborgare och har jobbat med människor från alla möjliga länder när han var till sjöss. Om någon bär turban stör det honom inte.

Han tycker dock att traditionellt klädda romer och andra som avviker från normerna får räkna med att "utstå spott och spe". Inte för att det borde vara så, men människor är fördomsfulla, säger han.

- Somalier och personer från Mellanöstern, de har ju en helt annan kultur och det är klart att det sticker lite i ögonen på oss.

I Hudiksvall är han särskilt intresserad av att arbeta med turistfrågorna. Han talar entusiastiskt om hälsingegårdarna, naturen, fisket och havet.

- Vi har fantastiska förutsättningar. Turisterna spenderar fantastiskt mycket pengar. De ska äta, uppleva och bo.

Det lokala partiarbetet har gått lite trögt.

- Jag måste erkänna att det har varit lite trögt att få folk att ställa upp. De vill inte sticka ut. De röstar på oss, men vill inte stå i frontlinjen.

Mer läsning

Annons