Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre plus och ett minus

EU-valet gav Socialdemokraterna tre positiva och ett negativt besked.

Jag tar de goda nyheterna först. Vänsterpartiets kollaps kräver omprövning och förnyelse. V har med hull och hår enrollerat sig i oppositionens koalition. Ska V bli en positiv partner i samarbetet måste frasradikalismen och verklighetsförnekelsen kastas över bord.

Det spelar ingen roll hur mycket arvoden Eva-Britt Svensson skänker bort. Gammelvänster av det slag som V bjuder på har ytterst få väljare.

En annan god nyhet för Mona Sahlin är att Socialdemokraterna lyckades mobilisera i flera av sina klassiska valkretsar. Partiet ökar på platser som Gävleborg, Norrbotten, Dalarna och Blekinge. Traditionella S-väljare i dessa valkretsar har tidigare inte brytt sig om EU-valet.

Nu, med en borgerlig regering, har långt fler än vanligt ändå röstat för sitt parti. Förmågan att mobilisera väljare kommer av allt att döma att bli helt avgörande för S i riksdagsvalet.

Miljöpartiets valframgång är självklart en framgång också för Socialdemokraterna. MP är Mona Sahlins förstahandsval som partner. Utfallet av EU-valet visade att hon hade rätt. Väljarna visade att de uppskattar de Grönas mer positiva inställning till EU-samarbetet.

Väljarna gav också grönt ljus för MP: s armkrok med Socialdemokraterna. Miljöpartiet är det enda parti som matchade Piratpartiet i väljargruppen under trettio år. I cityvaldistrikt i Stockholm och Göteborg är MP rentav större än Socialdemokraterna.

Därmed är jag inne på EU-valets negativa besked för S. Valresultaten i de folkrika valkretsarna Stockholms och Skåne län är för dåliga.

Kräftgången i storstadslänen är känd sedan länge. S tycks inte gilla de livsstilar som upprätthålls av städernas yngre medelålders hårt arbetande och stressade medelklass.

S-agitationen för hyresrätter kan lätt upplevas som klander mot bostadsrätter. Möjligheten att välja skolor och sjukvård beskrivs ofta som något negativt. Den som köper hushållsnära tjänster jämställs med personer som önskar pigsamhällets klassklyftor åter.

Ett attraktivt Miljöparti och ett Vänsterparti som reformerar sig efter valfiaskot kan stärka oppositionens valbarhet i storstadslänen.

Men den stora hemläxan finns på sossarnas bord.

 

 

Widar Andersson

Widar Andersson
Politisk redaktör
Folkbladet Östergötland
widar@folkbladet.se