Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre miljoner bort på naturbruk

De kommande åren ska det sparas miljonbelopp på naturbruksprogrammet i Ljusdal. Feltänk, tycker både elever och lärare, som snarare anser att man borde satsa mer på skogsindustrin i kommunen.

Förmiddagen är gråkall, men i skotarhytten där Victor Hall sitter vid spakarna är temperaturen behagligare.

Han tränar på att lasta virke och släpper inte kranen med blicken.

– Det svåraste är att få bra flyt i det. Men man vänjer sig, säger han.

Gymnasieutbildningen han läser, naturbruksprogrammet med skoginriktning, är Slottegymnasiets dyraste. Maskiner, bränsle och jaktresor är några av posterna som anstränger budgeten och varje år skjuter barn- och utbildningsnämnden in flera miljoner utöver den så kallade nyckeltalsfördelningen.

Men nu ska det bidraget minska, som en pusselbit i kommunens stora bromspaket. Från 2015-17 är tanken att totalt tre miljoner ska hyvlas bort.

Illa, tycker läraren Kjell Persson, som ägnar arbetsdagen åt att guida sina elever i maskinkörning.

– Så drastiska besparingar som den här har jag inte varit med om innan. Jag tycker att man ska tänka sig för noggrant innan man sparar, det här är en framtidsbransch och man borde trycka på gaspedalen i stället, menar han.

Exakt hur besparingen kommer att påverka programmet är inte klart än. Enligt rektor Stig Martinsson kommer det inte handla om att dra ner på skogsmaskiner, utan snarare ska man jobba för att hitta mer närliggande praktikplatser och eventuellt införa restriktioner kring jakt- och djurparksresor för eleverna.

Nödvändiga besparingar, menar Malin Ängerå (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Gymnasiet har ett stort underskott och i det här programmet finns stora volymer pengar, säger hon.

Naturbruk är samtidigt ett av de program som drar flest elever utifrån till Ljusdal, och som ni tjänar mycket pengar på. Finns det inte en risk att söktrycket minskar om ni skär ner?

– Just nu har vi en elevminskning med flera tomma platser i årskurs ett och det måste kunna justeras i ekonomin, säger Malin Ängerå.

Läraren Kjell Persson är dock inte lika övertygad om att det är rätt recept.

– Programmet är upplagt för 32 elever per klass. Bara för att vi inte har det i några klasser nu betyder det inte att vi inte kommer att ha det senare. Det är en konstig taktik, säger han.

En av de elever som valt att läsa naturbruksprogrammet i Ljusdal, är Marcus Edbom Jonsson från Jämtland.

Han läser andra året på skoginriktningen med jaktprofil och hoppas att jaktresorna blir kvar.

– Man måste ju åka iväg för att lära sig jaga sådant som inte finns här. Det är tråkigt att man drar ner på utbildningen, säger han.