Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre hundar vargdödade samma dygn

Två vargar har inom loppet av ett dygn tagit tre små hundar i byn Åbo, söder om Färila.

Länsstyrelsens naturbevakare har konstaterat att det är två vargar, möjligen ungvargar från Prästskogsreviret, som varit framme.

Naturbevakarna Hans Blomgren och Hans Nordin har hittat rester efter de båda hundar som först togs och håller just nu på letar efter den tredje.

Den första hunden, en jack russel smet ut vid sextiden på tisdagsmorgonen och kom aldrig tillbaka. De båda andra hundarna, mindre hundar av blandras, släpptes ut för att rasta sig själv på tisdag kväll och kom heller aldrig tillbaka.

Det är ungefär 500 meter mellan gårdarna där hundarna bodde.

– Det är fruktansvärt olyckligt, säger Hans Blomgren.

– Nu får byborna tänka på att inte släppa ut sina hundar ensamma.

Det är varghannen från det tidigare Galvenreviret som, tillsammans med en halvrysk tik från Kynnareviret, slog sig ner i närheten av Enskogen, Finneby och Örasjön, det som kallas Prästskogsreviret. I det gamla Galvenreviret dödades aldrig någon tamboskap. Vargparet är väldigt viktiga ur genetisk synpunkt.

Spårningar i början av februari vid Sånghussjön visade att det här vargparet hade fått fem valpar.

Det kan mycket väl vara två av valparna som nu har tagit hundarna i Åbo, menar Hans Blomgren.