Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre generationer hockey

Hockeyhistorien om familjen Helmersson från Järvsö går nu på allvar in på den tredje generationen.
Farfar Lasse lirade TV-pucken för exakt femtio år sedan.
Pappa Lollo gjorde detsamma 1979.
Nu ska Stefan Helmersson, 15, till Göteborg för att vara med i rikspucken.

Farfar - en defensiv back från Kilafors.

– Vi kom faktiskt hit till Järvsö och spöade dem då, säger Lasse Helmersson.

1959 spelade han den första TV-pucken. Han minns inte sådär jättemycket av det, inte mer än hur det gick:

– Det gick väldigt dåligt för Hälsingland, precis som det brukar göra nu.

Under värnplikten på I 14 i Gävle lärde han känna ett par spelare som skulle komma att få stor betydelse för Svensk ishockeyhistoria.

– Jag låg inne med Tord Lundström och Hans "Virus" Lindberg, och fick fribiljetter till Brynäsmatcherna, minns Lasse.

Efter lumpen flyttade han till Ilsbo, men sedan bosatte han sig i Järvsö och bildade familj. Hockey spelade han i Järvsö långt in på sjuttiotalet. Och nu följer han laget, och sonsonen Stefan.

– Jag tittar på varje match jag kan.

För pappa - Lollo Helmersson – gick det lite bättre när det var dags för TV-pucken, 1979.

– Vi lyckades kvala in till huvudturneringen som gick i Lycksele, säger Lollo som höll till på vänsterflyen i början av hockeykarriären.

Och han stötte i sin tur på nästa generations svenska storstjärnor uppe i Lappland.

– Både Uffe Samuelsson och Tomas Sandström är 64:or precis som jag, och de kommer från Fagersta och lirade för Västmanland i turneringen.

Skador blev sedan Lollos fall vad gäller hockeykarriären. Två vintrar med gips, för ledbandsskador i både fot och knä, gjorde en fortsättning svår. Men sedan tog det hela en lite udda vändning. Lollo reste till Nya Zeeland och startade där ett seniorhockeylag.

– Jag har fortfarande kontakt med dem och vet att laget finns kvar.

För junior Helmersson - Stefan - väntar nu rikspucken som är en motsvarande turnering. Att det inte blir TV-pucken beror på att 93:orna, Stefans åldersgrupp, blir lite av ett förlorat årtal då åldern för att vara med i turneringen sänktes med ett i år.

I dag på morgonkvisten åkte han tillsammans med pappa Lollo och laget, där de flesta kommer ifrån Hudik och Söderhamn, ner till Göteborg. Först väntar gruppspel i en serie om sex lag och sedan A, B eller C-slutspel.

– Vi har som mål att prestera bra i varje match och försöka snuva Småland och Gästrikland på någon poäng, säger Stefan Helmersson som spelar center.

Han fick prova på A-lagsspel i Järvsö redan ifjol, och denna säsong har det blivit en hel del speltid. Det är en riktig idrottstalang förresten, unge herr Helmersson, för på somrarna vaktar han målet i Ljusdal/Järvsös framgångsrika pojklag. Han har även varit med i hälsingelaget i bandy, men den karriären har han nu blivit tvungen att lägga ner.

Till hösten hoppas han att det blir en flytt till Hudiksvall.

– De har hockeyprofilen på gymnasiet där, och minimum för att komma in är att man spelat rikspucken. Jag har varit där och provtränat, och det kändes bra, menar Stefan, som tänker satsa på hockeyn.

– Målet är att spela seniorhockey på hög nivå.