Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre föreningar för hemlösa katter i samma kommun

/
  • Sedan ett år tillbaka driver Camilla Wallström föreningen Vildkatten tillsammans med Rose-Marie Hedberg. Deras idé är att se till att hemlösa katter slussas ut i jourhem i väntan på en nu husse och matte.

Ideella djurskyddet har funnits i många år, men nu finns det ytterligare två föreningar som tar hand om hemlösa katter – Vildkatten och Djurskyddet Bill & Bull.

Frågan är, behövs det tre föreningar i Söderhamn?

Annons

Förra veckan berättade Kuriren att Djurskyddet Bill & Bull bildats i Söderhamn. En förening som ersätter föreningen Hoppet som gått i konkurs.

Enligt medlemmarna behövs det en förening som kan ta hand om hemlösa katter.

Men faktum är att det redan finns två sedan tidigare.

Rose-Marie Hedberg startade förra året Vildkatten tillsammans med Camilla Wallström:

- Frågar ni mig så skulle det nog kunna finnas tio föreningar. Så många katter finns det som behöver hjälp i Söderhamns kommun, säger Rose-Marie.

Hon tycker inte att föreningarna konkurerar om katterna utan menar att alla har sina egna sätt att ta hand om dem.

- Vi har inga egna lokaler utan driver en omplaceringstjänst. I dagsläget har vi sju jourhem som kan ta hand om djuren. I slutändan är det tänkt att alla ska få nya ägare, berättar Rose-Marie Hedberg.

Den äldsta föreningen är Ideella djurskyddet i Söderhamn som funnits sedan 1984. Där är Ann-Christine Fagerström ordförande.

- Sedan starten har vi tagit emot mellan 100 och 150 katter årligen. Oftast handlar det om magra, utmärglade katter som sprungit vind för våg. Och sällan eller aldrig hör deras ägare av sig till oss, säger hon.

På hennes tomt i Bröksmyra driver föreningen ett uppsamlingshem. Enligt regelverket får katterna befinna sig där högst tre månader innan de ska placeras ut.

Frågar man Ann-Christine Fagerström så finns det absolut inte behov av tre djurskyddsföreningar i lilla Söderhamn.

- Nej, det är märkligt. Men faktum är att det har varit lite bråkigt, därför har det blivit så här.

En av medlemmarna Vildkatten tillhörde till exempel tidigare det Ideella djurskyddet. Samma sak är det med Bill & Bull. Och på den vägen är det.

En sak är dock alla föreningarna överens om – att det är de hemlösa katterna som ska stå i fokus.

Mer läsning

Annons