Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre decennier i el-branschen

Med åtta anställda och en stor butik är de två bröderna Kollins el-firma ett viktigt företag i Bergsjötrakten.

I sommar firar Kollins El 30-årsjubileum, och de två bröderna i Bergsjö kan nu se tillbaka på tre framgångsrika decennier som företagare i Nordanstig. Det var äldre brodern Krister som inledde sin elektrikerbana i Gnarp redan 1979, och tre år senare startade han där - tillsammans med brodern Ulrik - familjeföretaget.

- Att det blev Gnarp berodde på att det inte fanns någon elektriker där då, men efter fem år flyttade vi verksamheten till Bergsjö där vi växt upp och bott nästan hela våra liv, berättar Krister.

Att bygga upp ett företag på hemmaplan - där man känner alla människor - har varit väldigt roligt tycker de båda. Och att arbeta tillsammans med sin bror har fungerat väldigt smidigt och bra, konstaterar Ulrik och Krister samstämmigt.

- Framförallt kan vi ju ta ledigt utan att allt stannar, eftersom den andra då kan arbeta. Men så många söndagsmiddagar blir det kanske inte, då vi ju ses på jobbet hela dagarna, förklarar de med glimten i ögat.

Men de gångna 30 åren har inte bara varit en dans på rosor, utan det har också funnits en hel del utmaningar att hantera i verksamheten.

- På mitten av 1990 talet - under bygg- och bankkrisen - fick vi säga upp alla anställda, vilket ju var hemskt förstås, berättar Ulrik. En annan utmaning är att vi ju hela tiden måste utveckla och anpassa verksamheten. Från att förut mest ha handlat om rena elinstallationsarbeten i bostadshus, gäller det idag att också kunna serva industrier och installera data- larm- och tv-anläggningar.

Att verka som företagare i Nordanstig tycker de båda har varit och är otroligt positivt.

- Trots nedläggningar och kommunala ekonomiska problem så händer det ändå mycket här i bygden. Och det här företaget hade inte varit vad det är i dag utan våra mycket duktiga anställda, förklarar Krister.