Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre båtmotorer stulna i Stenö – drabbad: "Ska man ro ut till stugan"

Tre båtmotorer har stulits från Stenö båtklubb. Det var under torsdagen som man upptäckte att motorerna var borta.

Björn Hjelm är en av dem som fått sin båtmotor stulen. Det var en relativt ny fyrtaktare och nu befarar han att det kan vara svårt att hinna få tag på en motor innan båtsäsongen drar igång.

– Det är väldigt tjatigt. Som det ser ut nu kommer båten få ligga vid bryggan. Jag kommer inte kunna ta mig till och från stugan, säger han.

Läs också: Ytterligare en båtmotor stulen längs kusten

Inspektör Per-Yngve Velander jobbar med båtsamverkan i Söderhamn. Han är på plats och undersöker hur stölden kan ha gått till.

– De tar sig till bryggorna, förmodligen men en mindre båt, och klipper låsen helt enkelt, säger han.

Efter att låsen har klippts har båtarna troligtvis dragits till den strand, precis utanför inhägnaden, där de hittades. Där har motorerna monterats av och körts iväg med bil.

Per-Yngve Velander fotograferar fotspår i sanden och säkrar de bevis som finns. Han tror att motorerna fraktas österut för att säljas, och han befarar att det är ligor som ligger bakom.

– Nu är risken att det börjar igen. Precis som det var 2014, säger han och syftar på det stora antal motorer som stals och fraktades till Paldiski i Estland då.

Läs mer: Stöldligor är här för att stanna

Det har visat sig svårt att förhindra båtmotorstölder. Enligt Per-Yngve Velander är bevakning det enda som verkligen visat sig hjälpa.

– Man försöker med lås och alla möjliga åtgärder men det fungerar tydligen inte, säger han.

Björn Hjelm sätter sig i sin båt för att ro den tillbaka till sin plats vid bryggan.

– Det blir nog svårt att hosta upp en ny 30-hästars nu. Ska man ro ut till stugan också, säger han.

Läs också: Motorer stals från vinterförvarade båtar – polisen har hittat spår