Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre av tio inte behöriga att söka gymnasiet

Det var både dystra och positiva siffror om gymnasiet, som barn- och utbildningsnämnden i Ovanåkers kommun tog del av vid höstens första möte. Närmare tre av tio elever i årskurs nio vid Celsiusskolan i Edsbyn och Alftaskolan var i våras inte behöriga att söka till gymnasiet.

– Det är inte alls bra att bara totalt 71 procent av eleverna i årskurs nio var behöriga till gymnasiet. Det var inte de siffror som vi hade hoppats på, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Därför beslutade nämnden att nu låta berörda rektorer utarbeta en handlingsplan med åtgärder för att förbättra resultaten. Den 15 oktober planeras så en utvecklingsdag, där politiker och rektorer ska titta närmare på resultaten och de föreslagna åtgärderna.

– Vår målsättning är att alla elever i årskurs nio, det vill säga 100 procent ska vara behöriga till gymnasiet, säger Håkan Englund (S).

Särskilt måste man titta på de nyanlända ungdomarnas situation.

De som inte får godkända betyg för att söka gymnasiet får chansen att läsa upp betygen under ett år. Det finns också elever som går in i ett program och under tiden läser upp, ofta handlar det då om ett betyg.

Nämnden gick även igenom siffrorna för hur många elever som gick ut med examen med fullständiga betyg från Voxnadalens gymnasium i våras. En stor andel (80-90 procent) går ut gymnasiet med det.