Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre år med buller – hur länge måste vi stå ut?

Trots att man haft vetskapen om problemen med bullret från verken på Svartvallsberget har man i stället beviljat tillstånd till ytterligare runt 200 vindkraftverk i kommunen, skriver Tord Jerfsten.

Det är nu cirka tre år sedan man startade provkörning av verken på Svartvallsberget. Klagomål på mycket störande buller började strömma in från byarna runt berget. Bolaget hade fått tillstånd i bygglovet att bullra upp till 40 Dba vid bostäder. Lågfrekvent buller är inte ens omnämnt i bygglovet. Enligt bolagets beräkningar var det inga problem med att klara detta krav. Vid kontrollmätningen som skulle ha skett på hösten men som gjordes först på våren året efter så framkom att man överskred de tillåtna 40 Dba vid fyra fritidsbostäder vid Svartvallssjön. Vid en beräkning med Nord 2000 i oktober skulle de 4 fastigheterna utsättas för upp till 39,2–39,6 Dba. Det vill säga mycket nära gränsvärdet. På den karta som redovisas placeras tjärnen vid min stuga i intervallet 35–40 Dba liksom ett område i södra delen av St Björken. Efter kontrollmätningen blir 35–40-området mycket större. Gränsen flyttas ut cirka en kilometer. Hela Björkenområdet hamnar inom det området. Svartvallssjön hamnar över de tillåtna 40.

Länsstyrelsen utfärdar ett föreläggande som kort innebär att verken skall ställas ner maximalt tills man klarar den tillåtna gränsen. Nedställningen innebär att man minskar källljudet med cirka 4 Dba vilket gör att man hamnar under 40 Dba vid alla fastigheter.

Nu tre år senare skall verken fortfarande gå max nedställda. Jag märker inga skillnader på bullernivåerna. Tidvis mäter jag nivåer en bit över 40 Dba. Hur länge skall vi behöva stå ut med detta elände?

Hade kommunen kunnat förhindra detta?

Ja. Om man gjort en bedömning att området utgjort ett särskilt tyst område som Naturvårdsverket ger möjlighet till så hade det inte varit fyra fastigheter det bullrat för mycket för utan långt över 40 stycken.

Trots att man haft vetskapen om problemen med bullret från verken på Svartvallsberget har man i stället beviljat tillstånd till ytterligare runt 200 vindkraftverk i kommunen. Gör man detta av okunskap eller skiter man i de kommuninvånare som utsätts för hälsovådligt buller?

Tord Jerfsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel