Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnstatus i Bollnäs

/
  • Trav Gävleborgs sportchef Mathias Gustafsson är nöjd med startfältet under Sleipnerdagarna.

Lannem Silje, Månprinsen A.M. och Digital Ink.
Tre av världens hetaste hästar gästar Bollnästravet under Sleipnerdagarna.
– Vi hoppas på 5 000 besökare, säger Trav Gävleborgs sportchef Mathias Gustafsson.

Annons

De tre hästarna i ingressen har tillsammans tjänat 15 miljoner kronor och de kommer att visa upp sig i Bollnäs under måndagen och tisdagen.

– Det är tveksamt om vi haft sådan stjärnstatus på Bollnästravet någon gång tidigare, säger Gustafsson.

Norska fenomenet Lannem Silje har vunnit 36 av 39 lopp och startar i Hälsingehambon – Hambostinta, loppet för 3-5-åriga ston, som hon vunnit i överlägsen stil de två senaste åren.

– Vi hade några olika alternativ att välja på under Sleipnerdagarna, men att försöka bli historisk och vinna loppet tre år i rad lockade mest, säger 75-årige Ola M Skrugstad som tränar Lannem Silje.

Måndagens största lopp är annars sto-SM med 250 000 kronor till vinnaren och även om Trippa Undan får bära favoritskapet utmanas hon av hemmahästarna Närbyjänta, Mitt Hjärtas Lilja och Alfie. Hagmyren har också två bidrag med i loppet – Leif Jonssons Hulte Nova och Peter Grundmanns Lily Viking.

– Jag tycker det känns riktigt kittlande att vi har två tävlingsdagar som håller extremt hög sportslig kvalité där flera Hälsingehästar har chansen att vinna de största loppen, säger Mathias Gustafsson.

Ett av dessa är tisdagens höjdpunkt – Prinsessan Madeleines Pokal med 150 000 kronor till vinnaren.

– Jag håller Brenne Rödi som favorit i loppet, men Jan-Olov Persson har fyra hästar med i loppet och Järvsö Tore som Hagmyrentränaren kör själv gillar jag lite extra, säger Gustafsson.

Sveriges just nu bästa kallblod Månprinsen A.M. kommer också till Bollnäs under tisdagen för att försvara sin seger i Sleipners Elitlopp – Järvsöfaks. Och just Järvsöfaks som hunnit bli 21 år kommer att finnas på plats på publikplats under kvällen.

– Det känns jätteroligt och jag är övertygad om att många kommer hit bara för att få chansen att klappa Järvsöfaks, säger Gustafsson.

Kallbloden dominerar Sleipnerdagarna, men att skriva en text om tävlingarna utan att nämna Bengt Ivarssons Minne för de bästa varmbloden vore tjänstefel. Digital Ink som tvingades tacka nej till Elitloppet på grund av sjukdom utmanas där av Ed You och Quid Pro Quo som båda vann miljonlopp förra året. Extra krydda till anrättningen ger fjolårets Derbytvåa Ivar Sånna.

– Jag är fantastiskt nöjd med årets startfält och känslan är att det var länge sedan Sleipnerdagarna, som brukar hålla hög klass, nådde samma höjder som i år, säger Gustafsson.

Mer läsning

Annons