Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för nya V75-sändningar: Ny teknik följer varje hästs position

/

I helgen kommer den vane travtittaren kanske bli överraskad. Med start på lördag kommer travsändningarna i TV4 och TV12 att vara i en helt ny skepnad.

Annons

Genom ny teknik med sändare, som fästs på varje häst, kommer tittaren att kunna se alla hästars positioner, sträckan som återstår till mål, ledarens hastighet med mera, direkt under loppets gång. Bollnäsbördiga Jennifer Tillman, expert i sändningarna, tror att den nya tekniken kommer att göra det enklare framför allt för nybörjaren att följa sporten.

– Den stora skillnaden kommer att vara att du lättare känner igen hela ekipaget, var hästen är i fältet, och om du är okunnig blir det mycket lättare att se. Det kan vara jättesvårt, det är knappt du vet vilken häst du spelat på, och var den ligger i fältet. Vi vill ju försöka göra det lättare för folk att lära sig trav och framför allt blir det mycket modernare och snyggare outfit på hela programmet.

Hela konceptet presenterades på en presskonferens i Stockholm på tisdagen.

Även den mer insatte travtittaren menar Tillman kommer att ha nytta av den nya tekniken.

– De tycker nog också att det blir väldigt kul, dels med snyggare utformning, och även för den som kan trav kan det ibland vara svårt att hitta hästen och allt så jag tror att det hjälper den på det sättet också.

Stig H Johansson, som agerar travexpert på banan i sändningarna, tror att den nya satsningen framför allt kommer att tilltala den yngre publiken.

– Den här tekniken som kommer nu, den kommer att skrämma en del av oss äldre, men den kommer att locka de som är lite mer inne i tekniken. Ungdomen idag är ju teknikmänniskor.

Johansson lyfter fram den mer exakta information som du som tittare kommer att kunna få med den nya tekniken, som den största fördelen, och menar att även den äldre publiken kommer att ha stor nytta av den.

– Du kommer att få oerhört mycket mer information. Följa hästarna och veta var de är exakt, så det tror jag är en oerhörd fördel. Det kanske också kommer att vara en än större fördel för oss äldre i slutändan, som har lite svårare kanske att vara med i matchen på det sätt som ungdomarna är. Det kommer att gynna alla tror jag.

Mer läsning