Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pliggfaksen höll för trycket i söndagens V64

/

Bollnäshästen Pliggfaksen vann Lassas Lavins Minne på Hagmyren.
Nu har den sexåriga hingsten segrat i tio av karriärens 38 starter.
– Det är stallets bästa häst, sa amatören Hans Brunlöf.

Annons

Bollnäsamatören Hans Brunlöf, Holmsveden, har åtta hästar på träningslistan och vid Hagmyrens V64-tävlingar var hans Pliggfaksen spelad till stor favorit.

– Men det var ingenting jag tänkte på när jag lade upp taktiken utan jag vill bara att mina hästar ska gå med full fart över mållinjen, sa Hans.

Ekipaget inledde loppet försiktigt i femte par utvändigt och räkna med att favoritspelarna hade hjärtat i halsgropen då Pliggfaksen ännu var sist i fältet i den sista svängen.

– Det gick så fort där framme i täten att vi hade fullt sjå att hänga med och då var det inte läge att vrida på ute i spåren, men 300 meter från mål fick jag upp segerförhoppningarna.

Då attackerade också Bollnäsekipaget i vida spår och kort före mål tog sig Pliggfaksen förbi konkurrenterna som fanns invändigt.

– Det är små marginaler och jag hade inte vunnit hade man varit idiotförklarad av spelarna, men nu gick det vägen. Jag tror att Pliggfaksen kan klättra en bit upp i klasserna tack vare sin fina inställning. Det är i alla fall stallets bäst häst nu när Jenny R.G. lagt tävlingsskorna på hyllan.

Uttagningsloppet till amatör-SM blev en mardröm för den stora favoriten Desuper Filius med Ove Berglin i sulkyn som blev fast allt för länge på innerspår. Svante Båths häst avslutade visserligen vasst till tredjeplatsen, men mot ledande Bollnäsekipaget Ögder Spee och Lars Magnusson fanns inget att göra.

– Det var okört i mål. Jag åkte i från de andra lätt, sa Magnusson.

Stall Hagmyrenhästen 2015 – Diamondinthesky – med 160 delägare såg mitt på upploppet ut att ta sin andra raka seger, men kort före mål blev hon avslagen av Touch of Elegance. Andraplatsen gav i alla fall fina 35 000 kronor och nu är det treåriga stoet som tränas av Peter Grundmann i Harmånger klar för semifinal i Breeders Crown.

– Jag är jättenöjd med hästens insats även om det kunde blivit seger också. Nu kommer jag försöka ha henne i toppform till semifinalen i slutet av oktober och även om mycket kan hända är jag nästan 99 procent säker på att hon grejar en finalplats då, sa Peter.

Hemmaseger blev det i alla fall i helgens sista lopp då Jan Nordhs Grude Tösa vann tillsammans med Ove A Lindqvist.

Mer läsning

Annons