Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det vore förödande för svensk travsport"

/

Stjärnkusken Lutfi Kolgjini publicerade på tisdagskvällen en krönika där han skrev att han ville centralisera travsporten i Hälsingland, Dalarna och Gästrikland. På så sätt skulle prissummorna på de stora loppen öka, menar han.
Helahälsingland.se ringde runt till de olika travbanorna för att få deras reaktion på Kolgjinis uttalande och vad det skulle innebära för travet på respektive ort.
Så här svarade de:

Annons

Jan-Olov Persson, proffstränare Hagmyren

– Han (Lutfi Kolgjini) skulle behöva besöka travsporten norr om Dalälven. Här finns travets vagga. Folk föds med hästskit i fickorna. Härifrån kommer bröderna Nordin och Stig H. Johansson, bland andra. Det finns ett enormt travintresse, inte minst bland de som spelar på trav. Mångfalden häruppe är bättre, med tanke på den starka bredden och kallbloden.

Therese Hyllsjö, proffstränare Bollnäs

– Det får stå för tränarna som har uttalat sig. Det finns mindre pengar att köra om just nu. Bara i Bollnäs har vi 15 proffstränare och flera hästar som tävlat både i elitloppet och i Frankrike. Det här är en diskussion som varit upp länge.

– Det är omöjligt att sia om hur framtiden kommer se ut. I nuläget har vi överfulla lopp häruppe. Jag tror inte att det kommer bli en verklighet av Kolgjinis tankar.

Ylva Bodin, proffstränare Gävletravet

– Det är lätt för honom att säga. I vår region är det fortfarande många som sysslar med travsport för att det är roligt, inte för pengarnas skull. Här finns ett intresse för breddlopp som skulle gå förlorat om man centraliserade tävlingarna. De stora hästägarna vill gärna ha stora lopp, men här är det mer en folksport.

– Skulle travet flyttas till en annan ort skulle intresset bland de små amatörtränarna minska, tror jag. Proffstränarna skulle nog fortsätta, men de som tävlar för att det är roligt skulle nog inte fortsätta speciellt länge.

Kent Modin, travbanechef Hagmyren, Bollnästravet och Gävletravet

– Trav Gävleborg är en stark region i trav–Sverige med ca 2000 travhästar i träning. Vi arrangerar 85 tävlingsdagar/år var av 5-6 V75 omgångar och ett flertal andra stora travdagar som är väl förankrade och har en lång historik på respektive bana. Att vi skulle ändra på det ser jag inte som något alternativ i dag. Vår styrka ligger i det breda utbudet av starttillfällen för våra hästar och att varje bana har sina stora travdagar.

Sven Eriksson, ordförande Rättvik

– Jag vet inte vad jag ska säga. Tittar man på våra banor, så har vi fulla lopp och stor publik. Jag kan inte hålla med Kolgjini.

– Skulle Dalarna förlora de stora tävlingarna skulle vi tappa hästintresset. Det vore förödande för svensk travsport att centralisera banorna på det viset. Det är den stora bredden som håller i gång travsporten. Det skulle bara bli en lek för miljonärer. Ska vi hålla uppe intresset för hästar så måste vi ha många banor.

Kaj Närhinen, sportchef Romme

– Jag kan förstå deras poäng, de vill ha mer pengar till sporten. Men Kolgjini företräder stora hästägare i södra Sverige. Vi är i en helt annan sits här i Dalarna. Här är de flesta amatörtränare. 2013 fanns 20 % av alla amatörtränare i Sverige i vår region. Travsporten behöver alla, såväl toppar som bredd. Det Kolgjini glömmer bort är att de säljer mycket hästar hit upp.

– Skulle de stora travtävlingarna bara ligga i exempelvis Hudiksvall eller Gävle skulle vi på lång sikt tappa det stora intresset i Dalarna. Eldsjälarna skulle nog fortsätta, men för amatörerna skulle resekostnaderna öka markant. Varje bana behöver sina storlopp. Det samlar mycket folk på orten.

Anders Jonsson, vice ordförande Romme

– Lutfi Kolgjini representerar de stora hästägarna och stortränarna. Han har en väldigt liten förståelse för bredden. Häruppe är trav en folksport. Kolgjinis verksamhet går ut på att miljonärer köper dyra hästar, då behöver han tävla om stora prissummor för att finansiera köpen. Men trav är ett nollsummespel. Det finns inte mer pengar bara för att man flyttar alla stora lopp till en travbana. Det innebär bara att prissummorna på de små banorna blir ännu mindre. Och det måste finnas pengar i breddkategorin.

– Som trav–Sverige ser ut i dag blir det väldigt svårt för Kolgjini att få det som han vill. Dessutom är det i dag en praktisk omöjlighet att Gävle, Bollnäs och Romme skulle komma överens om vilken bana som skulle bli den största.

Läs också: Travkuskens tuffa utspel: Vill banta travet i Hälsingland

Läs också: Kolgjinis krönika i helhet (extern länk)

Mer läsning

Annons