Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranströmer välkommen pristagare

Ett gäng av Bollnäs biblioteks stamgäster satt och lyssnade på radio, när Tomas Tranströmer presenterades som årets nobelpristagare i litteratur efter lunch på torsdagen. De brast ut i ett jättejubel, berättar bibliotekarien Anki Johansson Rissén.
– Äntligen, roligt måste jag säga. Han har ju varit tippad i många år, säger hon.

80-årige Tomas Tranströmer räknas till en av de största nu levande svenska lyrikerna. Många har hört hans namn men långt ifrån lika många har läst något av honom, berättar bibliotekarien Anki Johansson Rissén. Ändå skulle han kunna vara en bra ingång för den som vill börja läsa dikter.

– Han är inte svårtillgänglig på något sätt, inte som Fröding eller Ferlin. Folk kan ta till sig det. Han har ett fantastiskt språk. Man försätts i någon sinnesstämning.

På Helins bokhandel i Bollnäs är det något av en tradition att kunder står i butiken och inväntar beskedet om vem som får Nobelpriset i litteratur. Några köpte en bok av Tomas Tranströmer direkt.

– Jaaa, sa vi. Därför att det är en välbekant och mycket läst författare, säger bokhandlare Karin Helin.