Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transflaggan hissas utanför Rådhuset

I Söderhamn kommer man som första kommun i Sverige hissa transflaggan utanför Rådhuset den 20 november.

Det är Transgender Day of Remembrance som uppmärksammar det våld, diskriminering och osynliggörande som transpersoner utsätts för. Var tredje dag dödas en transperson i världen, och trots det faller även Transgender Day of Remembrance ofta i medieskugga. Det är ett demokratiskt problem, menar man på RFSL.

Till Söderhamn kommer även en rad föreläsare och artister till Teatern för att dela med sig av sina perspektiv. Något som RFSL Hälsingland ligger bakom.

– Ambitionen är att sprida kunskap. Vi har bjudit hit personer som delar vissa erfarenheter men har olika berättelser. Det är Sveriges elit som kommer, det bästa på ett silverfat, säger Majsan Keller, ordförande.

Det är första gången man uppmärksammar det här i Söderhamn.

– Det känns stort att vara delaktig i det här. I hela världen samlas deltagare för att minnas alla könsöverskridare som har förlorats genom hatbrott och självmord och för att uppmärksamma transpersoners livssituation. Vi banar väg för mångfald i Söderhamn och vi är stolta över att vara nytänkande. Precis som när vi satte Söderhamn Pride på världskartan så bygger det här på många samarbetspartners, föreningar och politiker som jobbar åt samma håll. Jag hoppas den här dagen kommer bli ett stående inslag varje år, säger Majsan Keller.