Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångt i elnäten

Det finns en rad flaskhalsar i elnätet som kan bromsa vindkraftsutbyggnaden – och det är långa planeringstider om stamnätet ska byggas ut.

Man kan inte bygga fler vindkraftverk än man får ut i ledningarna. Och den allra största flaskhalsen för Norrlands del ligger i Lingbo. Byggs inte nätet ut blir det ingen export av vindkraftsel till Mälardalen och söderut.

Med tanke på den massiva utbyggnaden av vindkraft som pågår i Norrland och de statliga bidrag som betalas ut för nya etableringar kan det bli ett problem när elnätets kapacitet inte räcker till.

Branschorganisationen Svensk Energi är mycket tydlig i den här frågan och säger att förstärkningar av stamnät och regionnät kommer att bli nödvändigt för att kraftsystemet ska kunna ta emot vindkraften.

Eftersom det är staten som äger både stamnätet, som förvaltas av Svenska Kraftnät, och Vattenfall, som är den största producenten av el, landar ansvaret i slutändan hos regeringen, och det finns tecken på att regeringen brister i sin styrning av investeringar i elnätet och elproduktionen, enligt Riksrevisionen.