Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångbodda i skolan

Elever och lärare i Celsiusskolan (F-åk 6) är trångbodda. Under de senaste fyra åren har det skett en 50 procentig ökning av antal elever. Läsåret 2010-2011 hade skolan 102 barn på sex grundskoleklasser och i höst räknar man med 150-155 barn på sju klasser. I höst får skolan nämligen två 1:or med 20 barn i varje klass.

– Samtidigt finns det ett begränsat antal klassrum. Vi börjar bli trångbodda i den nuvarande skolan. Celsiusskolan är en gammal skola och något måste även göras åt själva byggnaderna, säger skolans rektor Brittmarie Byström.

Hon tror att det finns flera skäl till elevökningen. Fler elever väljer Celsiusskolan. I det fria skolvalet har mellan 10 och 15 barn valt Celsius. Den är en central skola. Många familjer vill bosätta sig centralt. Antalet invandrarbarn har ökat både i Celsiusskolan och i Lillboskolan.

– Det är viktigt att säga att vi inte har någon dålig skola. Skolan har en bra verksamhet, säger Brittmarie Byström.

Från föräldrahåll har det framförts en oro att fler barn leder till otrygghet.

– Det händer saker, när det är fler barn. Personalen hinner inte vara med överallt. Det är trångt när barnen ska in till och ut från klassrummet. Det är lätt att man blir knuffad och så knuffar man tillbaka.

En lösning för att lätta på trycket när det gäller utrymme är att de äldre fritidsbarnen har varit inskrivna i Folkets hem mellan måndag och torsdag. De har också varit i sporthallen vissa dagar. Men i höst flyttar de äldre barnen som går på fritids till Celsiusskolans högstadiedel.

Det har också talats om att en del skolklasser skulle flytta in i högstadiedelen, men det vill varken Brittmarie Byström eller föräldrarna.

Trångboddheten i Celsiusskolan var uppe till diskussion, när barn- och skolnämnden hade sitt senaste sammanträde.

– Vi är väl medvetna om problemet. Vi tittar på olika alternativ, säger nämndens ordförande Håkan Englund (S).