Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tränartrio styr mot Skottland

Den 10 maj åker Pia Lööw, Cecilia Torstensson och Annicka Borgman till Skottland för att utbyta erfarenheter med det skotska landslaget och dess svenska kapten Anna Signeul.

Fotbollstränartrion Cecilia Torstensson, Pia Lööw och Annicka Borgman åker till kiltens, wiskyns och säckpipans förlovade land för att förkovra sig – i fotboll.

Kanske lika bra det eftersom känslan för lädret är betydligt större än vurmandet för det skotska plagget, den ädla drycken och det egensinniga instrumentet.

– Det ska bli en häftig resa, säger Annicka Borgman två veckor före avresan.

Det är pengar från Idrottslyftet som ger dem möjlighet att gästa den brittiska ön. Värd under vistelsen blir det skotska damlandslagets förbundskapten Anna Signeul och hennes stab

Allt började egentligen när tillslagsexperten Eja Fedorov, Örebro, besökte Hälsingland och Trönö för att utveckla spelarna i tekniken hur man träffar en fotboll för bäst effekt. Hennes kontakter med Anna Signeul ledde trion att söka pengar till resan.

– Det ska bli kul att se hur hennes vardag ser ut, säger Cecilia Torstensson

– ... och lite hur hennes speltänk och spelidé ser ut, fyller Pia Lööw i.

Hur vistelsen, 10–14 maj, ser ut vet de inte. Det finns inget upplagt schema, utan de skotska värdarna kommer att hålla svenskorna sysselsatta.

Två saker vet de: De ska få se två matcher med skotska inslag. Pia Lööw:

– Först ska vi se Skottland–Nordirland och sedan Skottlands U23-lag mot USA:s U23:or.

På frågan om vad de vet om skotsk fotboll i allmänhet och skotsk damfotboll i synnerhet rynkar de på pannorna innan de nämner Henrik Larsson och att den skotska damfotbollen saknar en egen liga.

– De som spelar i landslaget håller ofta till i den engelska ligan, säger Pia Lööw.

Oavsett vad de får ut av resan inser de att de kommer att ha glädje av det i sitt fortsatta arbete inom hälsinge-fotbollen.

– För att fortsätta utvecklandet av kvinnligt ledarskap. Det är en brist på kvinnor som tränar inom fotbollen. Ta bara damallsvenskan där det finns två kvinnliga tränare; den ena är isländska, den andra är finska, säger Cecilia Torstensson.

– Vi hoppas det kommer fram flera kvinnliga ledare inom fotbollen, fortsätter Pia Lööw.

– Arbetet inom fotbollen har gett en så otroligt mycket, även vid sidan om fotbollen, säger Annicka Borgman.

De övriga två nickar instämmande. De tre känner varandra väl efter att ha varit engagerade både som spelare och tränare i flera föreningar. Senast höll de i Trönös damverksamhet, men det hoppade de av i mars i år, som Kuriren skrev i tisdags.

För närvarande är Pia Lööw, coach, och Cecilia Torstensson, målvaktstränare, engagerade i Hälsinglands F94-lag. Räkna med en dos skotska fotbollslandslagsidéer för det gänget under året.