Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tramsig taxigranskning

/

Gröna politiker och samhällsdebattörer tycker att vi alla ska åka tåg. Bilism är av ondo, inrikesflyget söder om Sundsvall kan gärna avskaffas. Inte bilen under milen - vilken djup oförståelse för många familjers vardag vittnar inte den uppmaningen om?

Annons

En femtedel av alla Sveriges kontaktledningar är utslitna, vittnar Trafikverket om i rapporten Situationen i det svenska järnvägsnätet. Många som reser regelbundet i jobbet har slutat lita på tåget. Sitter du fast i en skog kan du inte hämta på dagis i tid. Att under sådana omständigheter moralisera över människors flyg- och bilresande är inte särskilt sympatiskt.

Miljöpartiets inställning till trafik förtjänar med andra ord att kritiseras. Dessutom är det rimligt att påpeka att politiker som inte lever som de lär borde förändra antingen livet eller läran.

Tycker man att folk generellt ska betala hög skatt bör man inte själv skattefuska. Tycker man, som Socialdemokraterna, att bostadsrättsomvandling i Stockholms innerstad är av ondo, bör man inte, som Laila Freivalds, vara drivande för omvandling av den egna bostaden.

Men att en politiker generellt tycker att vi bör åka mer tåg och mindre bil innebär inte definitionsmässigt att politikern är en hycklare om hon ibland åker taxi. Den moraliska indignationen över miljöpartisten Mikaela Valterssons taxiresor är direkt tramsig. Som ekonomisk-politisk talesman för ett riksdagsparti jobbar Valtersson knappast 40-timmarsveckor. Snarare kan det bli både sena kvällar och tidiga morgnar. Att hon sedan oktober förra året har åkt taxi istället för pendeltåg vid 43 tillfällen är inte det minsta konstigt.

Aftonbladet hävdar att det går snabbare för Valtersson att åka kollektivt, eftersom en bilresa från Upplands Väsby till Stockholm tar längre tid än motsvarande pendeltågsresa. Någon hänsyn till vinterns tågkaos eller glesa tabeller på sena kvällar tar man inte hänsyn till i skjutjärnsjournalistiken.

För dem som nöjer sig med att läsa rubriken "hon väljer taxi före pendeltåg" framstår dubbelmoralen som uppenbar. Det påpekas också att Mikaela Valtersson minsann bor väldigt nära pendeltågsstationen i Upplands Väsby - bara 300 meter därifrån.

Man hade också kunnat konstatera att det bara är cirka 900 meters promenad från riksdagshuset till Stockholms central.

Promenadsträckan är dock inte den avgörande faktorn.

Men att toppolitiker åker taxi och får ersättning för det är verkligen ingenting att uppröras över, inte ens ur ett strikt skattebetalarperspektiv. Och, vad värre är, medan vi fokuserar på kvitton och struntsummor hamnar själva politiken i skymundan.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons