Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trams att prata om "Juholt-effekt"

/

Söndagens omval slutade i besvikelse för de allra flesta.
Visst innebar det en framgång för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, jämfört med de ogiltigförklarade valresultaten från 2010.
Och även Centerpartiet fick i Västra Götaland ett lite bättre resultat, vilket sett utifrån den senaste tidens opinionsmätningar kanske ter sig en aning överraskande.

Annons

Men några tydliga majoriteter innebar inte utgången av omvalen.

Och några generella slutsatser utifrån valresultaten är det också svårt att dra.

De som har fått för sig att – med anledning av valresultatet – börja prata om en ”Juholt-effekt” är riktigt snett ute. Det är bara trams.

Det är snarare så att Socialdemokraterna har större trovärdighet i sjukvårds- och välfärdsfrågor, något som visades tydligt i den vallokalsundersökning som gjordes efter valet 2010. När det nu inte fanns ett riksdagsval som kunde stjäla intresse utan regionvalet tvingades stå för sig själv så fick detta ett större genomslag.

På marginalen har det i och för sig säkert spelat en viss roll att Socialdemokraterna har bytt partiledare, men det är snarare en ”adjö-Sahlin-effekt” än en ”välkommen-Juholt-effekt”.

För det är ju samtidigt så att trots att Juholts partikollegor i Västra Götaland gjorde ett bättre val i söndags än vad de gjorde förra hösten så blev det ändå en tillbakagång jämfört med 2006. Som då – med Göran Persson som partiledare – innebar några tappade procentenheter och mandat.

Utifrån det perspektivet är det svårt att beskriva söndagens valresultat som en framgång.

Möjligen finns det ändå en ”Juholt-effekt att prata om, men det beror i så fall på om han ligger bakom upplägget för valkampanjen, där Socialdemokraterna har använt sig av en väldigt ful och ohederlig retorik.

Exempelvis beskylldes alliansen för att vilja sälja ut de större sjukhusen till riskkapitalister, och för att ha för avsikt att låta vård efter behov ersättas med vård efter plånbokens storlek.

Det är inte sant något av det. Men det är onekligen effektivt om man vill skrämma bort väljarna från allianspartiernas valsedlar. Ändamålet helgar medlen, som det brukar heta.

Fast det är också så att Socialdemokraterna i den vallokalsundersökning som gjordes i samband med valet 2010 hade en större trovärdighet hos väljarna, jämfört med allianspartierna, när det gäller frågor om sjukvård och välfärd. Det har sannolikt inte förändrats den senaste tiden och har säkerligen haft en stor betydelse för partiets ökade andel röster, eftersom söndagens val till stora delar handlade om just dessa frågor och inte om förtroendet att leda landet.

Att valdeltagandet blev rekorddåligt – drygt 43 procent i Västra Götaland är det näst sämsta valdeltagandet hittills – är utan tvekan en faktor som till stor del påverkade utgången av valet. Men det är svårt att svara på vilket sätt det påverkade, eftersom man då skulle behöva veta hur de som inte röstade skulle ha röstat.

Stor betydelse för mandatfördelningen fick det faktum att Sjukvårdspartiet missade spärren – som i landstingsval är på tre procent – och därmed blev av med alla sina sex mandat, i stället för att vinna ytterligare ett mandat så som de gjorde i valet 2010.

Partiet Vägvalet valde att kandidera i söndagens val till regionfullmäktige, något man inte gjorde hösten 2010. I höstas tog Vägvalet sig in i kommunfullmäktige i Göteborg med fem mandat, och har därför sin starkaste bas där. Eftersom partiet i huvudsak vänder sig till borgerligt sinnade väljare kan en del av tillbakagången för allianspartierna – då i synnerhet i Göteborg – finna sin förklaring där. Även Vägvalets röstandel stannar strax under spärren.

Kontentan av det hela är alltså att det inte går att dra några generella slutsatser utifrån söndagens båda omval. Men det finns säkert en hel del för partierna att dra lärdom av inför kommande valrörelser.

Sedan är det naturligtvis skönt för Juholt att slippa börja sin tid som partiledare med en valförlust.

Mer läsning

Annons