Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trägymnasiet har fått klartecken – blir bandygymnasium 2017

Trägymnasiet har fått klartecken att bedriva idrottsgymnasium. Det innebär att de från hösten 2017 kommer bli en del av ortens bandygymnasium.
Satsningen är ett samarbete mellan Trägymnasiet, Slottegymnaset och Ljusdals BK.

I förra veckan fick Tina Bergman som är rektor på Trägymnasiet det efterlängtade beskedet från Skolverket. Skolan kommer återigen kommer bli ett bandygymnasium från hösten 2017.

– Det känns fantastiskt. Nu är LBK på, vi är på och Slottegymnasiet är på och det är bra för vi hade inte kunnat göra det här själva, säger hon.

Läs mer: Ett utökat bandygymnasium kan få fler ungdomar att stanna: "En win win för alla"

Trägymnasiet kommer utgöra en liten del av gymnasiet, tre platser, men skolan kommer kompletera Slottegymnasiet som idag saknar utbildningar inom bygg och hantverk. Rektorn tror inte att skolan kommer fylla de platserna alla läsår, men det utökar alternativen.

– En elev, två, tre eller ingen. Antalet elever kommer variera. Det kommer inte vara revolutionerande för oss tror jag, men det kan tillföra en och annan elev, säger Tina Bergman.

Det är Ljusdals BK som är initiativtagare till samarbetet. Satsningen heter Team 2020 och handlar om att klubbens talanger ska stanna på orten istället för att som idag försvinna till Edsbyn eller Sandviken. För klubbens del handlar det om att stärka bandyn i första hand, men klubbchefen Ola Bengtsson menar att satsningen kommer kunna ge ringar på vattnet.

TV: Se när LBK presenterade ett stort nyförvärv och sina framtidsplaner

– Om vi gör detta tillsammans, föräldrar, kommun, skola och klubb blir effekten att LBK behåller sina talanger, ungdomarna går kvar i skolan, efter skolan stannar de kvar och arbetar här i kommunen. Sen är det viktigt för kommunen. Ljusdals identitet är extremt kopplad till bandyn, säger han.

Där är Trägymnasiet en viktig pusselbit, anser klubbchefen, som tror att det kommer hjälpa det befintliga bandygymnasiet som är inne i en negativ spiral med få elever över tid.

Tina Bergman på Trägymnasiet är inne på samma linje som klubbchefen.

– I takt med att LBK satsar, Slotte satsar och vi satsar blir det en synergieffekt. När flera hjälps åt skickar det ett budskap till ungdomarna att här händer det saker.

Läs mer: Färre än varannan Ljusdalselev väljer Slottegymnasiet

Sen ligger valet av sport Tina Bergman varmt om hjärtat. Hon har själv en bakgrund i klubben och spelade när laget låg i allsvenskan.

– Det var ingen framgångsrik säsong, stora förlustsiffror. Man jag har i alla fall spelat i allsvenskan, säger Tina Bergman.

Med den bakgrunden, hur känns det att få ha ett bandygymnasium?

– Hjärtat klappar för LBK och jag har varit med i föreningen så det är jätteroligt, verkligen.