Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tragedin i Trollhättan skakar om i Sverige

Sverige har nu fått en motsvarighet till amerikanska skolskjutningar. En gärningsman (ja, dom är som regel alltid unga män) går in och sprider kaos, död och skräck där lugn, bildning och tillit egentligen borde finnas.

Annons

Läs mer: Följ LIVE-RAPPORTERINGEN från Trollhättan

Händelserna i Trollhättan är i skrivande stund till stora delar ännu oklara beträffande motiv och bakgrund hos gärningsmannen. Vi vet att en 17-årig pojke är död, en elevassistent är död och gärningsmannen som sköts av polis har avlidit. En elev och en lärare är skadade. Deras tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Det som inträffade i Trollhättan, att en skola utsätts för attack på det här sättet, har inte hänt i Sverige på över ett halvsekel. Det var den 4:e mars 1961, under en skoldans på läroverket i Kungälv, som en 17-åring sköt 15 skott. En avled och sex personer skadades.

Gärningsmannen i Trollhättan ska ha använt svärd eller svärdsliknande föremål.

– När vi såg honom först trodde vi att det var ett skämt. Han hade mask och svarta kläder och ett långt svärd. Det var elever som ville ta kort tillsammans med honom och känna på svärdet, berättar en elev för SVT.

Den panik som uppstått på skolan är svår att beskriva med ord. Men elever vittnar om att de låst in sig i klassrum. Rektorn gick också runt i klassrummen. Emilia i trean berättar för TT:

– Han sade att vi skulle låsa dörren och inte gå ut. Sedan gick han vidare till nästa klassrum.

Trollhättandådet kommer att få konsekvenser för säkerhetsdiskussionen i svenska skolor, där impulser från USA redan gjort avtryck. För en tid sedan fick min gudsons grundskola stänga och eleverna skickades hem efter att hot framförts genom en app. Samma app, samma hot användes också mot Lunds universitet och en rad andra skolor.

En miljö där hot och snack i olika former om att våldsdåd ska begås leder förr eller senare till att någon gör verklighet av hoten. Därför är inte dagens attack oväntad, även om den är chockerande och djupt tragisk. Det är en händelse som skakar om och behovet att samtala om det som skett är stort. Samtidigt, det var bara en tidsfråga innan det skulle hända i Sverige.

Skoldåden har inte bara skett i USA, Finland skakades 2007 av skolskjutningen i Jokela, då åtta personer sköts till döds och gärningsmannen begick självmord. Det följdes upp året därpå med ett ännu värre dåd då tio personer sköts till döds på Seinäjoki yrkeshögskola och gärningsmannen begick självmord.

Tillbaka till Trollhättan: Ett första intryck av händelserna är att berörda myndigheter klarat krisen väl:

Polisens gick snabbt in och kunde avvärja hotet genom att försätta gärningsmannen ur stridbart skick. Skolans rektor har också agerat handfast. Kommunikativt, med tanke på det kaos som händelsen inneburit för Trollhättan, har händelsen skötts stabilt.

När dessutom statsminister Stefan Löfven ställer in riksdagens frågestund för ett besök i Trollhättan så är det ännu en sak som bidrar till snabb nationell krishantering.

På längre sikt kommer händelsen att leda till en säkerhetsdebatt i skolan och en ökad oro hos elever och föräldrar. För drabbade i Trollhättan kommer såren och krisen att leva kvar lång tid. Idag sörjer vi med offer och anhöriga. I morgon fortsätter vi lösa problemen.

Texten har uppdaterats beträffande information om offren.

LÄS fler aktuella ledare:

Vad ni än gör - skjut inte budbäraren

Överenskommelse om flyktingkrisen prestigemässigt viktigt för Löfven