Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikverket avbryter underhållet av banan

Trafikverket lägger ner underhållet av banan mellan Sandarne och Stugsund.

Inget som kommunen har några synpunkter på.

Däremot vill de se en förbättring av anslutningen till Arizona.

Annons

Efter en remissrunda bland berörda parter har Trafikverket beslutat att lägga ner underhållet av banan mellan Sandarne och Stugsund i december i år.

Anledningen är att den och flera andra banor i landet är otrafikerade och då är det inte samhällsekonomiskt riktigt att fortsätta med underhållet.

Lars Stål är teknisk chef i Söderhamns kommun. Han ser inga problem i att underhållet avbryts efter just den sträckan. Det finns inget som helst behov av att trafikera den igen.

– Det har vi förklarat för Trafikverket i vårt remissvar. Däremot för vi samtal med dem om en förändring och förbättring av bansträckningen ut till Arizona. I dag störs biltrafiken och huvudbanan vid Östanbo av att godstågen måste växlas om för att ta sig till industriområdet. Eftersom det tar en kvart varje gång är det långt ifrån tillfredsställande, säger han.

En förändring av sträckningen skulle innebära förbättringar för flera företag. Förutom Arizona skulle Josef Linberg och Söderhamns stuveri och hamn kunna utöka transporterna via järnväg.

– Vi för samtal med dem också och det här är precis vad de önskar, säger Lars Stål.

I förlängningen ser han gärna en utökning av banan fram till Långrör så att det går att hantera gods där.

– Det vore bra att få bort viadukten i Sandarne också, då skulle godstrafiken få fri höjd och ta sig fram lättare. Men som sagt än är vi bara i diskussionsstadiet, säger Lars Stål.