Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trafikbuller besvärar allt fler

Den senaste bullermätningen i Söderhamn gjordes 1991.
– Snart är det dags att göra en ny mätning, säger Johnny Olofsson, infrastrukturplanerare.

Buller är den miljöstörning som påverkar flest människor i Sverige. Sedan 1999 har de som besväras av främst trafikbuller ökat från 600 000 till 800 000, enligt Socialstyrelsen.

– Buller är ett hälsoproblem som måste tas på största allvar. Det kan inte viftas undan med att buller bara är en fråga för trivsel. När man bygger bostäder och vägar måste man följa de riktvärden som finns, säger Margareta Palmquist, Socialstyrelsens.

Gatorna i Söderhamn kan aldrig mäta sig med storstadstrafiken, och bullermätningar prioriteras inte i små kommuner. Men mätningen från 1991 är så inaktuell att en ny bör göras, anser Johnny Olofsson.

Om man räknar in alla typer av buller är var tredje svensk utsatt för ohälsosam bullernivå. Enligt WHO ska buller från vägar årligen orsaka runt tre av hundra dödsfall i stroke eller hjärtinfarkt.