Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tove tvingas åka moppe

Tove Gunnarsson åker moped 1,7 mil till Friskolan Vintergatan i Ljusdal i stället för skolskjuts. Enligt barn- och utbildningsnämndens beslut har hon inte rätt till skolskjuts från och med i höst och Vintergatan vill inte betala.

– Detta gör mig fullständigt vansinnig. Att friskolan inte tar ansvar är under all kritik, säger Stefan Meuller, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Sedan tidningen skrev om Linda Håkanssons döttrar i början av sommarlovet har skolan börjat om. Yngsta dottern och brodern åker skolskjuts till Stenhamreskolan medan Tove åker moped 3,4 mil fram och tillbaka till Friskolan Vintergatan, båda i Ljusdal.

Stefan Meuller, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, har följt ärendet sedan i våras.

– Jag blir lite upprörd faktiskt. Friskolan vill inte ta tag i det här. De har varit medvetna om problemet och tagit emot flickan som börjat nian. Det här måste vi lösa innan flickan fryser ihjäl på mopeden, säger Stefan Meuller.

Friskolan Vintergatans rektor sa i en tidigare intervju att de skulle försöka hitta en lösning innan hösten.

– Jag vet inte hur vi skulle kunna ha löst det. Föräldrarna har varit medvetna om att det måste skaffa skolskjuts själva. Det ska vara lika för alla, säger Torleif Bakke, rektor på friskolan.

Stefan Meuller tänker föreslå förskolan Vintergatan att köpa in sig i skolskjutsen som Toves syskon åker med varje dag.

För Tove, som är hos sin mamma i Gunnarsbo varannan vecka, skulle det kosta friskolan 5 000 kronor för ett års skolskjuts.