Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tovas misstänkta mördare kan lida av allvarlig psykisk störning

Tova Mobergs expojkvän sitter häktad misstänkt för mord. Nu visar en mindre rättspsykiatrisk undersökning att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning

Annons

Läs mer (Plus): Åklagaren om jakten på Tovas mördare: "Det finns flera misstänkta"

Han misstänks ha mördat 19-åriga Tova Moberg, och sedan försökt göra sig av med kroppen. I mitten på maj häktades den 22-årige mannen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Utredningen kommer enligt åklagare Christer Sammens att ta tid.

Förutom den 22-årige mannen finns även fler personer som är intressanta för utredningen, enligt åklagaren.

Läs mer (Plus): Expojkvännens advokat om mordet: "Väldigt långt ifrån en fällande dom"

I samband med häktningen beslutade tingsrätten att expojkvännen skulle genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.

Utredningen visar att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverket. Om 22-åringen döms för brott kan det därför bli aktuellt med en större rättspsykiatrisk utredning, som sedan ligger till grund för tingsrättens bedömning.

Mannens försvarsadvokat Bo Karlsson vill inte kommentera resultatet av undersökningen. Han påpekar att det fortfarande rör sig om en misstanke, och inte ett fastställande.

– Vid en sådan här liten utredning kan man bara konstatera att det kan tänkas röra sig om en allvarlig psykisk störning, säger Bo Karlsson.

Läs mer (Plus): 22-åringen dömd tidigare – beskrivs som "stökig"

När det gäller liknande, grövre brottsmisstankar är det relativt vanligt att rätten beslutar om att genomföra även större rättspsykiatriska utredningar av brottsmisstänkta, berättar försvarsadvokaten. De två olika utredningsmetoderna är väldigt olika varandra.

– En större utredning är väldigt omfattande, och tar uppemot en månad att genomföra. En paragraf 7-utredning går inte att jämföra med det, säger han.

En större utredning är väldigt omfattande, och tar uppemot en månad att genomföra. En paragraf 7-utredning går inte att jämföra med det.

Den mordmisstänkte har nu genomgått ett flertal förhör, där han ställts mot flera uppgifter. Åklagaren menar att bevisen pekar mot expojkvännen, men Bo Karlsson anser inte att han kan bindas till den misstänkta gärningen i dagsläget.

– Nej, jag tycker inte det. Som jag tidigare nämnt anser jag att det kan finnas andra personer som bör vara av intresse för mordutredningen, säger försvarsadvokaten.

Läs mer:

Startade insamling för Tovas familj: "Inga pengar i världen kommer att förändra det som har hänt"

Stor vilja att söka efter Tova Moberg - Missing Peoples hemsida överbelastades

Expojkvännen häktas misstänkt för mordet på Tova

Krönika: "Skyll inte Tovas död på grottmänniskans instinkter"

Försvararen om mannens egen berättelse: "Bristfällig på grund av alkohol"

Läs alla artiklar om det misstänkta mordet här.