Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsbergsgymnasiet – en framgångsrik skola!

Annons

"Kommunicera mera" var rubriken på Komrevs rapport om skolan i Bollnäs. Vi, ledningen på Torsbergsgymnasiet, trodde att det innebar att prata med varandra direkt och inte via pressen. Vi kan dock denna gång inte avstå från att ge ett offentligt svar på de uppfattningar Bergsten, Hedberg och O’Nils gav uttryck för i gårdagens debattartikel.

Artikelförfattarna börjar med att påstå att Torsbergsgymnasiet saknar plan för anpassning till de ekonomiska resurserna, väl vetande att en sparplan presenterades för BUN i december och nu är genomförd.

Vidare skriver artikelförfattarna om ett påstått kaos i skolstarten 2008. Vi tror att det som avses var svårigheter att få ordning på språkvalsgrupper i åk 1. Knappast något kaos på skolan alltså, men säkert besvärligt för språklärarna.

I nästa punkt siktar skribenterna in sig på en konferens i Nordafrika som var ett stort möte för vår IB-region; Europa, Afrika, Mellanöstern. Det är en självklarhet att Torsbergsgymnasiet ska vara representerat, inte minst då vår IB-rektor är styrelseordförande för de 30 svenska IB-skolorna.

Att Torsbergsgymnasiet skulle sakna gemensam värdegrund är ett felaktigt påstående. Den intresserade kan hitta värdegrunden på vår hemsida. Bergsten, Hedberg och O’Nils har inte förstått att utredarna avsåg bristen på en gemensam värdegrund mellan verksamheten och politikerna.

Det har tydligen gått dessa tre skolpolitiker helt förbi att Torsbergsgymnasiet är en framgångsrik skola. Vi har landets enda riksidrottsgymnasium för funktionshindrade, som skördat stora idrottsliga framgångar. Även vårt lokala idrottsgymnasium har fostrat ett antal svenska mästare.

Vi är Gävleborgs enda IB-skola, och vi driver många internationella projekt. Vi har bäst resultat i Gävleborg på nationella prov på ett antal program, länets bästa fordonselever, massor av UF-företag som gav oss pris som årets kommun. Undersökningar visar att elever och personal trivs utmärkt på skolan.

Ytterligare en fråga där artikelförfattarna fått det mesta om bakfoten är när de skriver att skolledning och administration utgör merparten av vår budget. 46 procent av budgeten utgörs av lärarlöner, 21 procent av övrig personal; en siffra som förutom skolledning och administration inbegriper skolhälsovård, syv, vaktmästeri, lokalvård, cafeteria, bibliotek osv. Att, som artikelförfattarna skriver, spara 4-5 miljoner på administratörer är ogörligt – så många har vi inte ens!

Vi har redan nu dragit ned med 3,5 tjänster på administrationen. Rollfördelningen är tydlig med huvudansvarig och back-up. Att tro att neddragningar här inte ska påverka lärarnas arbetssituation är en illusion som artikelförfattarna uppenbarligen lever i.

Anders Bergsten (KD), Kent Hedberg (SJVP) och Ingemar O’Nils (M) har fått det mesta om bakfoten och avslöjar i sin artikel djupet av sin okunnighet om Torsbergsgymnasiet – något för väljare i Bollnäs kommun att tänka på som de själva mycket riktigt avslutar sin artikel med.

Thomas Rotter, gymnasiechef

Mikael Snell, rektor

Eva Hildebrand, rektor

Ingela Linzie, rektor

Lars Nilsson, rektor

 

 

Mer läsning

Annons