Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tornets skador mindre än väntat

Med utsikt över hela Hudiksvall arbetar Jonas Karlsson och hans kollegor med att byta ut murket trä och sprucken kopparplåt, när tornet i Jakobs kyrka ska renoveras.

Högt uppe i Jakobs kyrkas torn skalas nu den grönpatinerade kopparplåten av för att ersättas av ny. Träet under plåten besiktigas vart eftersom den gamla plåten plockas ned. Till kyrkans stora glädje är de befarade rötskadorna mindre omfattande än väntat.

- Nu har vi bara börjat riva, men av det jag har sett så är det väldigt lite som är skadat. Det handlar inte om mer än ett par kvadratmeter som vi behövt byta ut, säger Jonas Karlsson från företaget Cityplåt i Umeå.

De nya kopparplåtarna är i betydligt mindre format än de gamla, för att nya rötskador ska undvikas, berättar Jonas Karlsson. De gamla, större plåtarna har nämligen rört sig när vinden tagit i, och på så sätt har det uppstått sprickor som regnvatten trängt in i.