Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torgets nyplanterade björkar hänger löst – utredning på gång

Arbetet med Brotorget är i full gång och nu har även ett tjugotal björkar planterats. Att kommunen valt just björkar har vållat irritation bland pollenallergiker och nu ska frågan om björkarnas, vara eller inte vara, utredas.

– Första tanken var "Nej, vad många björkar" och sedan kändes det bara jobbigt, säger Irene Sundin Hansson.

Hon är själv pollenallergiker och inte förtjust i valet av trädslag.

– Nej, särskilt inte med tanke på att det finns så många andra trädslag som inte framkallar allergier, säger hon.

Läs även: Pollenplågan mer utdragen än förr

Björkens pollensäsong karaktäriseras som kort men intensiv. Många personer med björkpollenallergi får också besvär av pollen från andra lövträd som al och hassel. De har sin blomning tidigare än björken, och därför kan allergiperioden sammanlagt bli ganska lång.

Så trots att det är en allmän plats kommer Irene Sundin Hansson nu att undvika Brotorget.

– I alla fall under pollensäsongen, säger hon.

Stadsarkitekt Bashir Hajo konstaterar att flera allergiker har hört av sig efter att björkarna planterats.

– Men förslaget för hur Brotorget kommer att se ut har funnits utställt för beskådan långt innan björkarna kom dit och vi har inte fått några klagomål tidigare.

– Vi har också bollat våra idéer med Tillgänglighetsrådet och de har inte kommenterat björkarna, fortsätter han. Hade någon hört av sig tidigare hade vi kunnat tänka om i tid.

Den främsta anledningen till valet av träd är att det fanns björkar på Brotorget även tidigare. Det fanns en diskussion om vilka träd man skulle plantera men aldrig utifrån allergiaspekten.

– Det finns flera olika källor till pollenbesvär, konstaterar Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och allergiförbundet. Men björkar är den absolut största enskilda orsaken till problem.

Men hur stort problem är det egentligen i det här fallet? Måste en pollenallergiker verkligen såga ner alla björkar i sin trädgård?

– Om man har en björk i sin egen trädgård fattar man beslutet själv, säger Maritha Sedvallson. Men skapar man miljöer för andra än sig själv så tycker jag att man har ett större ansvar.

Pollen blåser omkring i luften, men i björkarnas fall hamnar det mesta inom 20 meter från trädet och ju fler björkar desto mer pollen i deras närområde.

Maritha Sedvallson betonar vikten av att noga tänka igenom sådana här saker när man ska göra nytt. Och att det finns alternativ.

– Det finns ju exempelvis en björktyp som kallas Ornäsbjörk som inte avger pollen alls, säger hon.

Läs även: En björk som alergiker tål

Men i det här fallet rör det sig om helt vanliga björkar.

– Men sannolikt kommer de inte att bli lika stora som vanliga björkar, säger Inga-lill Rundgren på gatuenheten. Den slutsatsen drar vi utifrån den miljö de växer i och att de planterats ganska tätt.

Utifrån debatten om allergiproblem konstaterar hon också att de nog får städa lite extra under björkarna under själva pollensäsongen. För björkarna får stå kvar, åtminstone tills vidare.

Läs även: Vi närmar oss ett användbart torg

Under torsdagen träffades projektgruppen för Brotorget och då lyftes också frågan om björkarnas vara eller inte vara. Och enligt Bashir Hajo kommer de att få stå kvar där de står.

– Dels är det en kostnadsfråga, det kostar mellan två- och trehundratusen kronor att byta ut dem, säger han. Sedan är det också det faktum att vi har jobbat så länge med torget och att vi vill kunna ha en invigning så snart som möjligt.

Men det är inte hugget i sten att björkarna kommer att få stå kvar efter invigningen.

– Det här är första gången den här frågan lyfts, säger Bashir Hajo. Nu ska vi göra en utredning av hur stort problemet är, utifrån hur man hanterat frågan på andra håll och den forskning som kan finnas tillgänglig.

En utredning som kan leda till att även andra björkar i staden hänger löst.

– Det står ju björkar lite överallt när man tittar sig omkring, säger Bashir Hajo.

Läs även: Brotorget i Bollnäs är ett lokalt trauma som blivit rikskänt