Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torget som försvann

Tiden börjar rinna ut för Sjaelsös planerade galleria på Brotorget.

Den 2 januari 2010 har det gått ett år sedan företaget fick tillträde till torget – och enligt avtalet ska köpet återgå, om bygget inte har kommit igång då.

- Vi har begärt att få ett klart besked de närmaste dagarna, säger kommunalrådet Evy Degerman (C).

Annons

Diskussionerna om en affärsgalleria på Brotorget började på vårvintern 2007. Handeln i Bollnäs utvecklades positivt och det fanns efterfrågan på nya lokaler i centrum från olika butikskedjor.

Kommunen beställde ett förslag för att utveckla centrum från Göteborgsföretaget Ågrenkonsult, som i maj samma år presenterade ett förslag på en sammanhållen citygalleria. I augusti tecknades sedan ett exploateringsavtal med den danska Sjaelsö-koncernens dotterbolag ISI Sverige AB – numera Sjaelsö Sverige AB.

Planerna på en galleria på Brotorget möttes med både positiva och negativa reaktioner. Cityföretagen tillhörde de positiva reaktioner, men det skrevs också protestlistor och presenterades kritiska, lokala opinionsundersökningar.

Politikerna i fullmäktige var inte heller eniga – Vänstern, Folkpartiet och Miljöpartiet lade ner sina röster och Socialdemokraterna (som då var i opposition) ville sälja 1 100 kvadratmeter mindre än de 2 700 kvadratmeter, som majoriteten röstade igenom vid ett extra sammanträde den 5 september 2007.

Sedan dess har debatten fortsatt och mycket har hänt (se grafiken till höger och nedan) – men någon galleria på torget har det inte blivit. Däremot pågår ombyggnationer i kvarteret intill (Lindex-huset), som Sjaelsö också äger och dit flera företag flyttar in under hösten.

Enligt avtalet mellan kommunen och Sjaelsö, kommer köpet av Brotorget att gå tillbaka om det inte blir byggstart inom tolv månader efter tillträdet. Det betyder att tidsfristen går ut den 2 januari 2010, om tre månader.

Kommunledningen har ingen reservplan, om bygget inte blir av.

- Men den är nära förestående, säger kommunalrådet Evy Degerman. Vi har begärt att få ett klart besked från Sjaelsö inom de närmaste dagarna, i stället för att vänta till sista dagen.

- Jag vågar inte spekulera om det, men lämnar besked så snart vi vet.

Ljusnan har förgäves sökt Sjaelsö Sveriges vd Pero Popovski för en kommentar.