Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tords möte med Molin

På söndagen öppnade utställningen med Verner Molins målningar och grafik i Edsbyns museum. En av besökarna var Tord Hermansson som en gång fick möta konstnären Verner Molin (1907-1980).

– Jag fick följa med konstnären och tidningstecknaren Sven Rydén hem till Verner Molin i bostaden i Stockholm. Det var en annorlunda person. Han stack ut från mängden och hans måleri var inget vanligt måleri, säger Tord Hermansson som själv har två Molin-tavlor i sig ägo.

Ovanåkers hembygdsförenings ordförande Elisabeth Eriksson presenterade på söndagen konstnären och utställningen. Hon konstaterade att Verner Molin gjorde fantasifulla bilder och han målade sin verklighet. Han var också en väldigt produktiv konstnär under sin livstid.

Verner Molin föddes i Rättvik. Han flyttade till Stockholm och jobbade med vanligt måleriarbete, fönster och väggar, innan han växlade inriktning och blev konstnär. Han bodde även en tid i Paris och målade. Tidigt började han måla sina mörksuggor, som blev något av hans signum.

Läs mer om söndagens vernissage i Edsbyns museum i måndagens (24/10) Ljusnan.