Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torbjörn Nordvall lämnar landslaget efter elva år: "Jag får göra en Södergren"

Torbjörn Nordvall från Söderhamn slutar som presskontakt för svenska längdlandslaget. Nu kommer han i stället att jobba som pressansvarig för SM-veckan 2017.
– Jag får göra en Södergren och sluta min cirkel samtidigt som han lägger ner sin fantastiska karriär, säger Nordvall till Sporten.

Torbjörn Nordvall har jobbat som pressansvarig i två omgångar för svenska längdlandslaget. Sammanlagt har han elva års erfarenhet av jobbet, men nu väljer Nordvall själv att kliva av uppdraget.

– Det var ett jättesvårt beslut. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till slutsatsen att jag skulle sluta självmant efter elva år, säger Nordvall.

Grunden till beslutet är att Nordvall känt att jobbet tagit mycket tid och att han nu vill få mer lugn och ro i sitt privata liv.

– Det är en livsstil och det rullar dygnen runt. Det är inte bara att jag flashar omkring i mixade zoner. Det är bara en liten del och det har vansinnigt mycket sista året, framför allt.

Nordvall har varit tjänstledig från sitt jobb som informatör på Söderhamns kommun under säsongerna och kommer nu att återgå till jobbet på kommunen. Han kommer där arbeta som pressansvarig för SM-veckan i Söderhamn 2017.

– Jag får göra en Södergren och sluta min cirkel samtidigt som han lägger ner sin fantastiska karriär

– Arbetsuppgifterna passar jättebra. Det är inte bara längdtävlingar, det är 15–16 andra tävlingar och då kan jag hålla i gång ungefär som jag gjort i längdlandslaget.

Läs också: Anders Södergren siktar på SM – vill kröna karriären på hemmaplan: "Det är extra kul"

Enligt Torbjörn Nordvall ligger ingen dramatik eller schism bakom beslutet att lämna landslaget, men att tränarna Mats Larsson och Mattias Persson nu inte längre finns med i landslagsledningen har påverkat beslutet till viss del.

– Vi har varit en hjärntrust som kört på från Val di Fiemme till Sotji och Falun. Där har Mats Larsson och Mattias Persson också ingått på tränarsidan och vi jobbar väldigt nära. Nu har både Mattias och Mats slutat, så det känns som att det är ett bra läge att sluta nu.

Läs också: Mattias Persson lämnar längdlandslaget: "Har fått vara med om en underbar resa"

Nordvall har fått vara med om över 50 mästerskapsmedaljer för svenska landslaget under sina år som pressansvarig. Han har under den tiden fått jobba med alla från Per Elofsson till Stina Nilsson och har många goda minnen från sina år på posten.

– En grej som sticker ut är 2005 i Oberstdorf då Emelie Öhrstig helt sensationellt vann VM-guld. I samma veva träffade jag min kärlek, så det sticker ut på två plan.

Men det är inte bara framgångarna som sticker ut. Nordvall var även med under stafetten i Val di Fiemme 2003, då Jörgen Brink kroknade i jakten på Sveriges första stafettguld på 14 år.

– Han var så stark hela vägen. Jag pratade med honom för ett halvår sedan och blev nästan gråtmild när jag sa till honom "att du fick revansch med att vinna tre Vasalopp och inte behöva bli ihågkommen för det där".

I Holmenkollen 2011 prövades Nordvall ordentligt när Sveriges vallamissar låg i fokus för rapporteringen från tävlingarna.

– Vi fick så otroligt mycket kritik. Vi hade en vallningschef som hette Larry Poroma som skulle försöka få ordning på det. Han föll i min famn när han skulle upp och prata med André Pops. Det var väldigt jobbigt att försöka stötta honom där.

Nordvall menar att han inte kunnat hjälpa åkarna i spåret, men han ser sina segrar i hur de aktiva agerat i kommunikationen mot media och samarbetspartners.

– Jag ser att jag har kunnat motivera dem att se det som ett jobb även om det har gått dåligt. Det är kanske då man stärker sitt varumärke mest om man står upp och gör bra ifrån sig. Det berör ju väldigt mycket.

Nu tar kommunikationschefen Katarina Medveczky över som presskontakt för längdlandslaget efter Nordvall. A-landslagets stora mål för säsongen blir VM i Lahtis, som inleds 22 februari 2017.

Läs också: Daniel Richardsson tillbaka i landslaget inför VM-säsongen