Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppstyrning inom MP?

Felaktiga beslut via språkröret kunde leda till ett fullständigt haveri, skriver Jörgen Rystedt apropå stormen inom MP och deras språkrör.

Ombord på fartyg användes förr språkrör för att förmedla information och ge order. Det var ett rörsystem som gick från kommandobryggan, varifrån fartyget styrdes, ned till maskinrummet. Man visslade först i språkröret för att uppmärksamma personalen om att det skulle komma en order. Maskinisterna gjorde sedan de manövrer som man fick order om via språkröret.

Eftersom man inte visste vilken kurs man hade uppe på bryggan måste man helt förlita sig på att informationen man fick var helt rätt. Kaptenen på bryggan bestämde kursen och han måste vara helt övertygad om att hans personal i maskinrummet var lojala och visste att de beslut som kaptenen tog också var de rätta för fartyget och hela besättningen. Felaktiga beslut via språkröret kunde leda till ett fullständigt haveri.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel