Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppbetyg för länets diabetesvård

Än en gång får Gävleborgs diabetesvård toppbetyg i jämförelse med andra landsting.
För 2008 hamnar medicinklinikerna till och med på första plats.

Nationella diabetesregistret jämför blodsockernivåer, blodfetter (kolesterol) och blodtryck för både primärvårdens och medicinklinikernas patienter med diabetes typ 1.

Man tar även hänsyn till om patienterna röker, om de utvecklat en njurskada av sin diabetes och om det gjorts kontroll av deras fotstatus.

Allt detta är viktigt om man ska motverka sjukdomen.

Medicinklinikernas patienter har delats upp i dem som fick sin sjukdom före och efter 30-årsdagen. Primärvårdens patienter ses som en grupp. Det innebär att 21 jämförelser görs utifrån sju parametrar. För nio av dem ligger Gävleborg markant över rikssnittet. För bara en, njurskador bland primärvårdens diabetespatienter, är Gävleborg betydligt sämre än snittet.

2007 hade landstinget tre sådana bottenbetyg. Då rankades Gävleborg som tvåa i landet. Nu är medicinklinikerna bäst i landet, men när det gäller primärvården hamnar Gävleborg i mitten av listan.

Diabetesmottagningen i Söderhamn hör till de sjukhus som har rapporterat in mer än 70 patienter. De får högsta betyg för patienternas blodsockernivåer och medelbetyg för deras blodfetter.