Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topp för nya företag

Nya företag växer fram i rekordtakt enligt näringslivschefen i kommunen. Siffrorna för 2013 är tydliga.

– Vi har det högsta antalet nya företag sedan 2003, berättar näringslivschef Peter Eriksson vid Bollnäs kommun.

Han pekar på de siffror som UC, upplysningscentralen, förser dem med detaljerad statistik. 198 företag startades ifjol.

– Tittar vi på den samlade utvecklingen betyder det här väldigt mycket för arbetsmarknaden. Det sker en förändring över tid där vi går mot fler och mindre företag. Det ger stabilitet och bredd och förutsättningarna för en stabil utveckling ökar, poängterar Peter Eriksson.

En viktig uppgift är att ta tillvara alla nya företagare.

– I början av varje nytt år bjuder vi in nyregistrerade företagare och bekantar oss med dem.

I början av februari kom 128 deltagare från 70 av de företag som startades 2013 på ett sådant möte. Där erbjuds de att ingå i ett mentorsprogram, samtidigt som de får en genomgång av olika stödinsatser. De får bland annat veta vad skatteverk, försäkringskassa, arbetsförmedling, kommun och Almi med flera kan bistå med.

– Sedan går vi ut och erbjuder att delta i olika nätverk. Vi är måna om att det också ska finnas ett kunskapsflöde mellan kommunerna, resonerar Peter Eriksson.

De nya företagen finns framför allt inom jord- och skogsbruk, handel, tillverkning, tjänster och hälsovård.

Peter Eriksson vänder sig mot en allmän kritik att många nyföretag fort går omkull.

– Av de 154 företag som startades 2012 är samtliga aktiva i ingången av 2013. Av de som startade under 2010 är 135 aktiva i december 2013.

Han poängterar att det är ytterst få som går i konkurs. De som avvecklar gör det oftast av andra orsaker.

Trenden pekar på fler tjänste-, handels- och vårdföretag. Dessa välkomnas av Peter Eriksson, men han vill också slå ett slag för nya bygg- och industriföretag, inte minst för att de snabbt sätter fler i sysselsättning.

– De har en otrolig potential och kommer alltid att finnas i vårt område. Det finns ofta mycket kunskap, forskning och tillämpning, samtidigt som vi har tillgång till mycket råvara och nära till Europamarknaden.

Att företagandet ökar betyder också att arbetsmarknaden i Bollnäs förändras över tid. Marknadsförsörjningsgraden, hur stor andel som jobbar inom näringslivet, har ökat från 39,43 procent år 2003 till 46,75 procent 2012.

– Om sex år tror jag att vi är uppe i riksgenomsnittet, säger Peter Eriksson.