Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonvis med gifter på Håstaholmen

Totalt 28 600 ton föroreningar har hittats på Håstaholmen efter länsstyrelsens undersökningar på det gamla industriområdet.

– Schaktmässigt tror jag inte att det blir så omfattande, föroreningarna ligger koncentrerande, säger Ulrika Nilsson, handläggare på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Länsstyrelsens och Hudiksvalls kommun arbetar med att sätta samman en ansökan till Naturvårdsverket om bidrag till saneringen av Håstaholmen. Ansvarsutredningen är ännu inte klar, men Holmen som har haft verksamhet på området kommer att få stå för en del av saneringskostnaden.

– Jag törs säga att över hälften av kostnaden kommer att finansieras av statliga medel, säger Ulrika Nilsson.

Ansvarsutredningen ska bli klar under våren och då fatställs också hur stor del Holmen kommer att få stå för.

Flera undersökningar har gjorts av området som ska saneras. Totalt har 28 600 ton gifter hittats. Bland annat har det konstaterats att det finns 380 kilo arsenik, 37,3 gram dioxin och 250 kilo bly.

– Föroreningarna ligger koncentrerade i mindre områden, men det är ändå en betydande mängd föroreningar som har hittats, säger Ulrika Nilsson.

Enligt Ulrika Nilsson är det inte akut med sanering av området, men området är prioriterat av länsstyrelsen.

– Mycket av föroreningarna har man hittat långt ned i marken, så det förekommer inte någon direkt exponering. Däremot finns det ett visst läckage av föroreningarna som kan påverka bilogin i området. Vi har bedömt att den användning som idag finns av området kan fortsätta tills vidare, säger Ulrika Nilsson.

Enligt Ulrika Nilsson behöver inga extra åtgärder vidtas innan saneringen av området kan starta. Under våren ska ansökan till Naturvårdsverket lämnas in. När saneringen kan starta beror på när bidrag till projektet kan beviljas. Den första delen av saneringen beräknas kosta ungefär 60 miljoner kronor.