Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonsättningar av poet med rötterna i Bollnäs

På lördag har vissångaren Kurt Öberg, med ett förflutet i Bollnäs, skivsläpparfest på Teater Barbaras scen på Kungsholmen i Stockholm. En CD med hans egna tonsättningar av poeten Olle Svensson, som i början av seklet växte upp i Gustavsfors på Bollnäs finnskog.

Är det dina tonsättningar av Olle Svensson på hela CD:n?

- CD:n innehåller 17 spår varav 14 är mina tonsättningar. Sedan är det tre spår där Peter Stormare läser dikter av Olle Svensson utan musik till. Det är bandupptagningar som gjordes 1989 på Intimateatern där jag och Peter gjorde ett program baserat på Olle Svenssons dikter.

Är det här samma material som du har spelat i Hälsingland vid flera tillfällen i sommar?

- Det mesta är samma, men inte allt. Sedan är det andra musiker på skivan också.

Har du tonsatt andra poeter tidigare?

- Ja, jag har tidigare även tonsatt dikter av Carl Sandburg, en svenskättling från Illinois i USA.

Var det svårt att tonsätta Olle Svenssons texter?

- Nej, tvärtom. Olle Svensson bröt sig ju loss från modernisternas fria former och gick tillbaka till en mer bunden och rimmad form och han skrev mycket musikaliskt.

Räknar du med mycket folk på lördag?

- Jag har ingen aning om hur mycket folk det blir, men jag har fått mycket positiva reaktioner när folk har hört talas om att jag har tonsatt Olle Svensson. Bara det i sig har väckt intresse.