Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonårstjejer fällde langare

Mamman köpte starkcider till dotterns nyårsfirande.

När nyårsafton närmade sig i fjol, köpte mamman starkcider till sin 14-åriga dotter. Kvinnan bodde då i Söderhamns kommun och arbetade som lärare. Hon har förklarat att dottern sa att hon skulle få tag i hembränd sprit annars. Därför gav hon sex till åtta flaskor till dottern.

Men dotterns kamrat berättade att kvinnan köpt sex flaskor till henne och sex till sin dotter. Hudiksvalls tingsrätt anser att kompisen är trovärdig och dömer mamman för att ha köpt ut 12 flaskor starkcider till tjejerna. Hon döms till 80 dagsböter på totalt 4 000 kronor.

Även en man i 20-årsåldern döms för olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Under den rättegången vittnade en tonåring om att mannen köpte starkcider, alkoläsk och vin till henne i juli 2010, då hon var 16 år. Mannen nekade, men även här tror rätten mer på tjejen. Han fälls också för att ha sparkat sönder ett skyltfönster. Påföljden blir 100 dagsböter på totalt 21 000 kronor.

Att hans belopp blir så pass mycket högre än kvinnans beror på att deras ekonomiska förhållanden ser olika ut. Storleken på dagsböterna beror bland annat på vilken inkomst man har.